Lifestyle

MINI-SUKNJA JE NASTALA U SRBIJI: Senzacionalno otkriće arheologa!

Objavljeno: 10.02.2016 | 23:07Izvor: Telegraf.rs

Mini-suknja potiče još iz neolitskog doba u Srbiji, i to iz sela Pločnik u prokupačkoj opštini, čije je istoimeno arehološko nalazište ušlo u udžbenik za engleski jezik

Iako su mnogi mislili da ju je osmislo čovek iz Francuskle a drugi da je, u stvari, poreklom iz Holivuda, arheolozi su otkrili da mini-suknja potiče još iz neolitskog doba u Srbiji, i to iz selaPločnik u prokupačkoj opštini. One su se nosile uz topiće.

Upravo to nalazište ušlo je u engleski udžbenik za engleski jezik “English file“ , a štampao ga je “Oxford University press”. S obzirom na to, svi koji su na ovom Univerzitetu uče o srpskom neolitskom nalazištu.

Upravo, osnovna tema na stranici na kojoj je opisan Pločnik jeste moda u doba neolita. Takođe, svi koji uče iz ovog udžbenika, upoznaju se sa kompletnim istorijatom nalazišta i svim otkrićima na njemu.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Pored teksta data je i slika ženske statue koja je pronađena na nalazištu, a koja na autentičan način opisuje kako se živelo na ovom prostoru sedam i po godina od ovog vremena.

Istraživanja Pločnika, koji je kao nalazište otrkiven krajem 20-tih godina prošlog veka, utvrdila su da je na prostoru Pločnika u to vreme bila razvijena metalurgija i da se prerađivao bakar. Značajan doprinos u istraživanjima Pločnika učinjen je poslednjih godina, a vođa tih istraživanja je arheolog Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Poslednje dve godine Pločnik je otvoren i za posetioce, jer je napravljeno etno selo u kojem se topi ruda bakar, onako kako se to činilo u praistoriji, i mesi hleb na isti način.

(B. R.)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u