Lifestyle

Istina o Tutankamonu: Mumija otkrila tajnu čuvanu vekovima

Objavljeno: 21.10.2014 | 08:51Izvor: Blic

Veličanstvena pogrebna maska Tutankamona projektuje sliku lepote i moći Egipatskog faraona, ali najnovija istraživanja dokazuju da fizički izgled Tutankamona nije bio ni približno dopadljiv kako ga njegova maska predstavlja.

Pomoću “Virtuelne autopsije” naučnici su utvrdili kako je stvarno izgledao Tutankamon. Za ovu vrsu autopsije mumija faraona je više od 2.000 puta bila računarski skenirana, a svi dobijeni podaci su kombinovani sa rezultatima genetske analize njegove porodice, kako bi se dobila što realnija slika.

Rezultati su nedvosmisleno pokazali da je Tutankamon imao izbačenu gornju vilicu, devojačke kukove, krivo stopalo zbog kojeg je morao da koristi štap pri hodanju.

Albert Cink, iz institute za proučavanje mumija u Italiji, na osnovu DNK analize veruje da je dešifrovao istinu o nesrećnom faraonu. On kaže da je utvrdio da je njegov otac, Akhenaton, imao seks sa svojom sestrom.

- Incest nije bio čudna pojava u drevnom Egiptu, a i nisu znali o posledicama za potomstvo - rekao je Cink.

Nova saznanja navode naučnike da preispitaju teorije o njegovom ubistvu jer postoji šansa da je umro od neke bolesti. Ali oko jedne stvari se svi slažu - u svakom slučaju ne bi doživeo duboku starost.

Sva najnovija saznanja biće predstavljena u Bi-Bi-Si-jevom dokumentarcu koji se emituje sledeće nedelje.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u