Lifestyle

Evo zašto su pečeni pilići jeftini

Objavljeno: 26.07.2014 | 00:51Izvor: B92

Njujork -- Američka agencija Blumberg objasnila je zašto se često dešava da su pečeni pilići u supermarketima jeftiniji od svežeg mesa.

Oni koji vole piletinu verovatno su primetili jednu vrlo neobičnu stvar u supermarketima – da je najčešće jeftinije kupiti pečeno pile, nego kupiti sveže meso i pripremuiti obrok kod kuće, piše agencija Blumberg.

Kuvanje kod kuće je obično jeftinije, tako da se postavlja pitanje zašto su pilići izuzetak? Objašnjenje je jednostavno – trgovinski lanci na ražanj stavljaju piliće koji su pred istekom roka upotrebe. I to ne rade samo sa pilićima, već sa većinom ostalih namirnica koje se mogu naći u vitrinama sa gotovim jelima. 

Iako ova praksa deluje nepošteno, Blumberg ocenjuje da je zapravo reč o genijalnoj poslovnoj strategiji. Umesto da beleže gubitke na hrani koja je još uvek ispravna, trgovinski lanci je peku, kuvaju i serviraju toplu. 

"O ovakvim stvarima se gotovo nikada ne govori kada se priča o inovacijama, iako je reč o jednom od najboljih primera jačanja efikasnosti naše ekonomije u prethodnih nekoliko decenija", piše Blumberg. 

Ovakva praksa korisna je i za trgovinske lance i za potrošače, a pri tom znatno smanjuje količinu hrane koja zbog isteka roka završi u smeću, zaključuje američka agencija.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u