Lifestyle

Evo kako možete da dobijete posao i bez radnog iskustva

Objavljeno: 31.10.2014 | 23:25Izvor: Super žena

Činjenica je da je danas teško dobiti posao, ali iako stvari izgledaju crno, to ne mora biti nemoguće. Ovih par malih trikova poslužiće kao kompenzacija za nedostatak radnog iskustva...

Utvrdite zašto ste baš vi odličan kandidat za određenu poziciju 

Ukoliko imate u vidu neki konkretan posao, jedna od najbitnijih stvari koje treba da uzradite je da razmislite o tome koje su vaše sposobnosti, u čemu ste dobri, i na koji način vas vaše veštine čine odličnim kandidatom za taj posao. 

Volontirajte 

Još jedna korisna stvar koju možete da učinite za sebe je da volontirate u polju koje vas zanima. Razmislite prvo o onome što biste želeli da radite, a zatim kontaktirajte poslodavca. Čak i da ne dobijete novčanu nadoknadu, nemojte klonuti duhom – biće teško u početku, ali ćete razviti veštine i naučiti kako se radi posao, što će vam pružiti dodatne mogućnosti – između ostalog da konkurišete za istu poziciju na drugim mestima. 

Obratite naročitu pažnju na motivaciono/propratno pismo 

Ukoliko nemate dovoljno iskustva u polju koje vas interesuje, savršeno motivaciono/propratno pismo može ubediti poslodavca da vas pozove na razgovor. Objasnite na koji način biste mogli doprinesete firmi ili kompaniji, šta vama znači ta mogućnost i koliko je cenite. 

Polirajte veštine koje nisu u direktnoj vezi sa poslom 

Čak i ako nemate iskustvo, poslodavac vas može pozvati na razgovor ako primeti da ste prijateljski nastrojeni, da može da računa na vas i da ste profesionalni. Ovakve osobine vrlo se cene i poslodavcu nekada više znače od samog iskustva. 

Pokušajte da se istaknete 

Ako želite posao, čak i ako nemate radno iskustvo možete ga dobiti ukoliko se po nečemu pozitivno razlikujete od ostalih kandidata. Ovde nije reč o ekscentričnom načinu oblačenja i slično, već o bilo čemu što će poslodavcu ukazati na to da ste motivisani za rad, spremni za učenje, i puni entuzijazma. 

Budite realni 

Nemojte sebi postavljati nedostižne ciljeve ili konkurisati za pozicije koje vam ne leže. Birajte ono u čemu zaista mislite da možete da se dokažete, kao i da napredujete. 

Foto: pakorn/Flickr.com


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u