Lifestyle

Evo kako da prepoznate da li je MED pravi ili veštački!

Objavljeno: 26.05.2015 | 19:30Izvor: Telegraf.rs

Tržište meda je preplavljeno lažnim proizvodima koja se prave od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara

Verovatno ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranljiva i lekovita svojstva meda. Ipak, uvijek se pitamo da li se radi o pravom prirodnom medu.

Nažalost, tržište meda je preplavljeno lažnim proizvodima, koji se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Samo za vas, vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara.

Prvo što možete probati je da protrljate malo meda između kažiprsta i palca. Ako se prsti lepe, znači da sadrži šećer ili neke druge veštačke zaslađivače. Prirodni med nije lepljiv.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnatu maramicu. Pravom medu će biti potrebno dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.

Napunite čašu vodom i dodajte u nju kašičicu meda. Prirodni med će pasti na dno i ostati kompaktan, dok će se veštački odmah početi da se otapa.

Namažite med na komad hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta, dok će ga veštački navlažiti zbog vode koju sadrži.

Foto-ilustracija: Foter/Flооd

Foto-ilustracija: Foter/Flооd

Pre nego što progutate pravi med osetićete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju veštački med.

Pravi med će se s vremenom kristalizovati, dok će veštački ostati gladak.

Vrh šibice umočiti u med i zapaliti. Prirodni med neće ometati proces sagorijevanja, za razliku od veštačkog koji sadrži vodu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u