Lifestyle

DOBRO POGLEDAJTE SLIKU: Ono crveno na mesu nije krv! Evo šta je...

Objavljeno: 28.01.2015 | 09:25Izvor: Telegraf.rs

Otkrivamo vam poreklo ružičastog soka u sirovom mesu...

Mnoge ljude odbija i sam pogled na sirov komad mesa u mesari ili diskontu, kao i “krvavi”, odnosno slabije pečeni bifteci. Ljudi zapravo misle da je crveni sok koji izlazi iz mesa – krv, a zapravo je reč o nečemu sasvim drugačijem.

Ružičasti sok u sirovom mesu je kombinacija vode i mioglobina – proteina koji dovodi kiseonik do svih ćelija mišića. Tokom pripremanja hrane za prodaju većina krvi biva odstranjena od sirovog mesa. U mišićnim ćelijama zadržava se ovaj protein od čije prisutnosti u mesu zavisi i njegova boja.

Stvar je vrlo jednostavna – što životinja koristi više svoje mišiće, oni će sadržavati i više mioglobina, a njihovo meso će biti crvenije.

Mišići goveda namenjeni su za dugotrajno stajanje i hodanje zbog čega je njihovo meso intenzivne crvene boje. Nasuprot tome, pile je podložnije kratkotrajnim periodima kretanja, zbog čega ćete u mesu pernatih životinja retko kad naići na veću količinu ovog ružičastog soka. Doduše divlja guska na primer koristi češće svoje mišiće za letenje, pa je i njihovo meso ružičastije od običnog pilećeg.

U kombinaciji s visokim temperaturama kojima izlažemo meso prilikom kuvanja ili pečenja mioglobin menja boju mesu – ružičasta i izraženo crvena boja zato simbolizuje sočnost mesa, a sivilo i tamno smeđa boja prepečenost istog.

Povrh svega, mioglobin može biti i indikator svežine mesa. U dodiru s kiseonikom, ovaj protein menja boju u sivosmeđu, pa će sirov komad ove boje upućivati na odrezak koji dugo stoji u prodavnici.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u