Lifestyle

DA LI STE SAMOUBICA? Izvadite krv i saznajte!

Objavljeno: 01.08.2014 | 01:16Izvor: Telegraf.rs

Da li sebe poznajete toliko dobro da biste sa sigurnošću mogli da kažete da niste osoba sklona samoubistvu? Ako imalo sumnjate u sopstvene ili tuđe predispozicije, sada je tu laboratorijski test koji će vam dati odgovor na ovo pomalo morbidno pitanje

Ukoliko sumnjate da bi neko u vašem okruženju mogao da digne ruku na sebe, ali niste u to stoprocentno sigurni, uskoro će se u svim laboratorijama pojavitijednostavna analiza krvi za otkrivanje sklonosti ka samoubistvu.

Kako naučnici tvrde, pomoću novog krvnog testa je moguće maltene nepogrešivo proceniti koliki je rizik da osoba pokuša da sebi oduzme život. Najjednostavnije vađenje krvi će u budućnosti moći da se koristi kao prevencija sve višoj stopi suicida u čitavom svetu.

U članku objavljenom u časopisu “American Journal of Psychiatry” naučnici tvrde da su otkrili genetski indikator za procenu ranjivosti ljudske duše, odnosno da li je nečiji prag osetljivosti na stres i anksioznost toliko jak da bi osoba imala samoubilačke namere.

Istraživači sa Džon Hopkins instituta proučavali su kakav efekat imaju supstance iz grupe metila na gen SKA2, zaslužan za reakciju mozga na hormone stresa. Ukoliko je funkcija ovog gena poremećena, naš mozak postaje poput automobila bez kočnicai više nije u stanju da se nosi ni sa najsitnijim svakodnevnim problemom.

Oni su analizirali mozgove 150 preminulih osoba, od kojih su neki bili mentalno zdravi, neki psihijatrijski bolesnici, a iz obe grupe je bilo i onih koji su sami sebi oduzeli život. Ispostavilo se da su samoubice imale značajno povišen nivo tih alkila koji utiču na poremećaj funkcioncije SKA2 gena.

Kao rezultat modifikacije ovog gena, mozak samoubica više nije bio u stanju da zaustavi naviranje hormona stresa i fatalan ishod je donekle bio neminovan.

Istraživači su zatim ispitali krv 325 živih ljudi, da bi istim biomarkerom pokušali da utvrde njihovu sklonost ka najcrnjim mislima. Kako se pokazalo u skoro 90 odsto slučajeva nalazi krvi su se poklapali sa pomnom psihijatrijskom procenom koju su ispitanici prethodno prošli.

- Iako ovaj biomarker pokazuje ranjivost neke osobe na stres i aknsioznost, to ne znači da je ona odmah sudbinski predodređena da ima sucidalne tendencije. Ljudska volja u svemu tome ima ogroman faktor. To je kao kada ste pešak. Neće vas automobil automatski pregaziti čim stanete na kolovoz, ali morate da budete malkice oprezniji od drugih – rekao je Zahari Kaminski, autor ovog istraživanja i dodao:

- Hormon stresa, kortizol, pomaže nam da se izborimo kako sa svakodnevnim nedaćama, tako i sa ekstremnim životnim krizama. To je onaj isti hormon zbog kojeg se mrzovoljni budimo svako jutro, vodi nas preko ulice, ali nam pomaže i kad treba da bežimo od podivljalog lava – objasnio je slikovito on.

Kaminski naglašava da njihov test krvi neće moći da se koristi u svim slučajevima, već samo da procenjivanje da li se neka osoba teže nosi s problemima, pa je samim tim sklonija da poklekne pod životnim nedaćama i dođe do toga da pokuša da život okonča na jedan ovako tragičan način.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u