Lifestyle

ČUVAJTE STOMAK: Šta i kako treba da jedete i pijete tokom leta

Objavljeno: 22.07.2014 | 18:24Izvor: Telegraf.rs

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" objavio je uputstvo kako bi trebalo da se hranimo tokom najtoplijeg godišnjeg doba da bismo se na pravi način brinuli o svom zdravlju. Pročitajte koje namirnice i u kojim količinama su preporučljive

Iako bi zdrava i umerena ishrana trebalo da bude prioritet tokom cele godine, za vreme letnjih meseci zbog visokih temperatura neophodno je dodatno obratiti pažnju na to šta se unosi u organizam.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” objavio je uputstvo kako bi trebalo da se hranimo tokom najtoplijeg godišnjeg doba da bismo se na pravi način brinuli o svom zdravlju.

Kao prva stavka tog uputstva jeste nepreskakanje obroka. Tokom vrućina obavezno je imati doručak, lagan ručak, laganu večeru i dve dnevne užine, koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam .

Što se tiče toga šta bi trebalo da se konzumira, lista namirnica izgleda ovako:

 hleb - shodno polu, uzrastu, fizičkoj aktivnosti i vrsti rada, tokom dana 4–7 parčića srednje veličine;

• 1–2 porcije mleka odnosno mlečnih proizvoda odgovarajućeg procenta mlečne masti;

 termički dobro obrađena mesa (piletinu, ćuretinu, ribu, junetinu, teletinu) putem kuvanja, dinstanja, ili na grilu, tokom 4–5 dana u nedelji;

•  dobro oprano voće kroz prepodnevnu i poslepodnevnu užinu (oko 500 g/ dan );

• dobro oprano sveže povrće uz doručaki ručak ( oko 300g/dan);

• povrće u vidu ukusnih (umereno začinjenih, bez pikantnih dodataka) kuvanih jela –supa , čorbi , variva.

Na viskom temperaturama jako je važno piti dovoljno tečnosti. Organizmu tad najviše prija i pomaže pijaća voda. Odrasle osobe bi trebalo tokm dana da popijuosam do deset čaša vode. Ukoliko se bave fizičkom aktivnošću ovoj količini treba dodati jednu do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti.

Osim vode, dobar izbor su mleko i voći sokovi. Tokom letnjih vrućina trebalo bi smanjiti unos kofeinskih napitaka i alkoholnih pića jer deluju kao dijuretici, odnosno uslovljavaju dodatni gubitak vode.

Ukoliko se koristi flaširana mineralna voda preporučuje se negazirana i umereno hladna. Osobama starijim od 65 godina preporučuje se da često piju tečnost bez obzira na to da li su žedne, jer organizam starijih ljudi ima smanjene rezerve vode zbog smanjenog osećaja žeđi.

Tečnost bi trebalo unositi postepeno, gutljaj po gutljaj. Nikako preterivati s previše hladnim pićima.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u