Lifestyle

Ako volite grejpfrut, kafu i pivo, vi ste PSIHOPATA!

Objavljeno: 13.10.2015 | 18:14Izvor: Telegraf.rs

Vaš omiljeni ukus otkriva o vama mnogo više nego što ste mislili. Pročitajte ovaj tekst i saznajte da li ste vi ili vama neko drag potencijalna opasnost za druge

Naučnici nikada nisu do kraja razumeli su našu sklonost ka gorkoj hrani. Zato je sprovedeno istraživanje koje je imalo za cilj da afinitet ka gorkom ukusu dovede u vezu sa osobinama ličnosti.Zaključeno je da oni koji jako vole gorko imaju više psihopatskih i antisocijalnih osobina od onih koji taj ukus baš i ne vole.

Studija je obuhvatala 500 ispitanika, koji je trebalo da odgovore na pitanja koliko uživaju u uzorcima slatke, opore, slane i gorke hrane.

Nakon toga su radili testove ličnosti koji su merili agresivnost isadizam ispitanika, kao i druge osobine poput emotivne stabilnosti i otvorenosti.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Naučnici su zaključili da je za one koji najviše vole gorak ukus, verovatnije da će imati psihopatske osobine, odnosno, verovatnije je da će ispoljiti sadizam i agresivnost.

– Generalno, rezultati istraživanja ukazuju da je to koliko neko voli gorak ukus hrane i pića, povezano s tim koliko je mračna njegova ličnost – kažu autori studije.

Tokom studije došlo se do još nekih zaključaka. Na primer, ljudi koji više vole povrće i vlaknastu hranu su otvoreniji za sticanje novih iskustava, a oni koji vole kofein, tragaju za uzbuđenjem.

Kao što su istraživači istakli, razumevanje zašto neko voli neki specifični ukus je kompleksna stvar koja ima veze i s našom psihologijom i s biologijom, kao i sa iskustvom.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u