Lifestyle

Ako ne želite nikad u životu da se razbolite, OVA VOĆKA mora na vašoj trpezi da bude svaki dan!

Objavljeno: 21.04.2015 | 00:10Izvor: Telegraf.rs

Od ove voćke možete da pravite sok, čaj, džem, slatko... Međutim, ono što je najvažnije je to da je u i sveža i sušena, ali i u svim drugim oblicima neverovatno zdrava!

Plod brusnice koristi se u narodnoj medicini još od 16. veka. Iako naši stari to nisu znali, brusnice što sadrže brojne vitamine, minerale, antioksidanse i organske kiseline.

Brusnica se danas uzgaja širom Evrope. Raste kao žbun tamnozelenih listova visok 10 do 40 centimetara i krije male zelenkaste plodove koji kad sazru dobiju tamnocrvenu boju.

Brusnice su bogate antioksidansima antocijaninima i proantocijaninom, za koje se smatra da pomažu u čuvanju zdravlja očiju, a dobro je poznato delovanje brusnice u lečenju urinarnih infekcija.

Brojnim naučnim studijama dokazano je da njeni sastojci, fruktoza i proantocijanini, sprečavaju razvoj bakterija, kao što jeEšerihija koli, na zidovima žučne kese i mokraćnog trakta.

Foto-ilustracija: Foter/withrow

Foto-ilustracija: Foter/withrow

Lekovito dejstvo brusnice:

štiti od urinarnih infekcija

sprečava razvoj bakterija

povećava otpornost organizma

štiti od nekoliko vrsta raka

čuva zdravlje očiju

pomaže kod gihta i reume

štiti od karijesa i bolesti desni

Foto-ilustracija: Foter/Veganbaking.net

Foto-ilustracija: Foter/Veganbaking.net

Brusnica u ishrani:

Brusnica se može uzimati sveža, u obliku soka, a od lišća i crvenih prepoznatljivih bobica se prave čajevi. Mnogi vole i sušenu brusnicu, bilo kao sastojak marmelade, džema, dok se u apotekama i specijalizovanim prodavnicama može naći i u obliku kapsula.

Od brusnice možete napraviti ukusan čaj koji deluje blagotvorno na ceo organizam, a pije se kod gihta ili reume, kao i za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i tumora.

Za lečenje urinarnih infekcija koristi se suvi ekstrakt brusnice u prahu, kapsulama ili tabletama. Takođe, od brusnice se može napraviti i sveži, nerazređeni sok koji se uzima po 500 mililitra dva puta dnevno.

Foto-ilustracija: Foter/Muffet

Foto-ilustracija: Foter/Muffet

Za sprečavanje naslaga na zubima i karijesa dobro je piti sok od brusnice razređen s vodom u razmeri 3:7.

Brusnica se ne preporučuje osobama koje piju lekove protiv zgrušavanja krvi.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u