Lifestyle

Ako je i vama pas najbolji prijatelj, onda će vas ovo zanimati!

Objavljeno: 17.04.2015 | 16:45Izvor: Telegraf.rs

Pas odvajkada važi za najboljeg prijatelja ljudi, a japanski naučnici su sada otkrili da je ta ljubav dublja nego što se verovalo

Vezu između psa i čoveka učvršćuju hormoni! Istraživači sa Azabu Univerziteta tvrde da nivo oksitocina, hormona čije lučenje utiče na jačanje veze između roditelja i dece, raste kod čoveka i njegovog ljubimca dok se druže, a posebno kad jedno drugo gledaju u oči.

Njihovi eksperimenti pokazali su da su tokom hiljada godina od pripitomljavanja prvih pasa, ljudi i njihovi četvornožni prijateljirazvili taj instiktivni mehanizam vezivanja.

Poznat i kao “hormon ljubavi”, oksitocin se proizvodi u hipotalamusu, a luči ga hipofiza. Utiče na veze emotivne prirode, majčinsko ponašanje, porođaj, dojenje, kao i na seksualne nadražaje i druge odnose.

– Oksitocin ima pregršt pozitivnih efekata na ljudsku psihologiju i fiziologiju. Imam tri pudlice i osećam snažnu vezu s njima. I sam sam učestvovao u eksperimentu, i moj oksitocin je skočio za 300 odsto nakon što smo se ja i moje pudlice gledali oči u oči – izjavio je Takefumi Kikusui, profesor veterine i autor studije, objavljene u časopisu Science.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživanje je obuhvatilo razne rase pasa – šnaucere, zlatne ritrivere, labradore, pudlice, biglove i mnoge druge.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u