Lifestyle

6 stvari kojima nas uče bajke

Objavljeno: 21.12.2014 | 20:57Izvor: Blic

Za decu je veoma važno da slušaju bajke. Uz njih će se identifikovati s junacima, shvatiće šta je dobro, a šta ne. Bajke su prvi korak ka odrastanju - kaže psiholog Radmila Grujičić.

Priče o junacima, prinčevima i vešticama treba da budu sastavni deo odrastanja svakog mališana.

One pomažu detetu da prepozna i razvije istinske vrednosti poput prijateljstva, odanosti i hrabrosti, i da, poistovećujući se s najdražim likovima, nauči da svoje želje, strahove i očekivanja izrazi.

- Bajke razvijaju kreativnost i maštu, ali pre svega jačaju sigurnost kod dece, jer uvek nose pozitivnu poruku, što omogućava detetu da se sa optimizmom nosi sa stresnim i nepredviđenim situacijama - ističe psiholog Radmila Grujičić.

Dok slušaju bajke, važno je da ih podstaknete na razgovor.

Vi postavljajte pitanje, oni neka komentarišu - na taj način uče osnove komunikacije. Pričajte o upornosti, o strpljivosti. Kroz same priče će shvatiti da su te vrline veoma važne za život. Zato ne slušajte bajke samo pred spavanje. Priče o magiji, lepoti, zlu, dobrom i lošem su za čitav dan. 

ŠTA NAS UČE BAJKE

1) VREDI BITI DOBAR

Bajke detetu daju uvid u dobro i zlo, kao i osećaj vladanja situacijom i snagama koje ono ne može da ima u stvarnosti.

2) SPOZNAJU SEBE

Deca kroz igre inspirisane bajkama često izražavaju svoja osećanja poput straha ili ljutnje i kroz igru „pričaju“ o svojim problemima.

3) BEBE ČUJU RIMU

Već u uzrastu od pet meseci dete može „razumeti“ pesmicu, kažu psiholozi. Zato su za njih prikladne slikovnice u stihu.

4) TATA JE PRINC

Osmišljavanjem vlastitih priča u kojima su opisane pustolovine deteta i roditelja kao glavnih likova podstičete razvoj detetove mašte.

5) RAZLIČITO JE DOBRO

Čitajući detetu priče koje potiču iz celog sveta, upoznajete ga s različitim kulturama i običajima, i na taj način razvijate njegovu toleranciju.

6) GLAS I GEST

Promene u intonaciji i izrazima lica detetu će lakše i vernije dočarati pustolovine junaka iz bajki, a time će mu i čitanje biti zanimljivije. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u