Lifestyle

5 faktora koji određuju oblik i veličinu vaših grudi

Objavljeno: 21.12.2014 | 00:22Izvor: medio.rs

Najvažnija činjenica: nema savršeno simetričnih grudi, a oblik i veličinu određuje mnogo faktora…

1. Genetika

Genetika igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utiču na količinu hormona koji potom utiču na tkivo u grudima određujući gustinu, ali i izgled kože. Genske karakteristike žene mogu povući sa obe strane porodice, a istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medical Genetics otkrilo je da sedam genskih faktora znatno utiče na izgled jednog od najženstvenijih atributa. 

2. Težina

Bez obzira kolike su vam grudi, veliki deo tog „materijala“ čini masno tkivo. Zato nije čudno da se i grudi povećavaju ukoliko se debljamo. Ipak, na koji način će se vaše grudi mijenjati dok se gojite ili mršavite, zavisi od gustine vaših grudi. Žene sa čvršćim grudima imaju manje masnog tkiva i manje će im se mijenjati oblik grudi prilikom oscilacija u kilaži.

3. Godine

Kao i kod svega drugog gravitacija utiče i na izgled grudi. Vlaknaste strukture u dojci tzv. Cooperovi ligamenti pomažu grudima da stoje na mestu. Tokom vremena oni slabe i rastežu se, pa slabije podržavaju tkivo grudi. Neminovna posledica toga su opuštenije grudi.

4. Trudnoća i dojenje

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može veoma raširiti pa se možda neće u potpunosti vratiti na prvobitno stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj danak i promeniti izgled dojki. Na koji tačno način, opet zavisi od tkiva i gustoće, kao i promena u težini. Neke žene kao posledicu trudnoće dobiju veće grudi, dok se drugima posle dojenja grudi smanje

5. Vežbanje

Iako je uvreženo mišljenje da vežbom možemo malo učvrstiti grudi, istina je da na oblik grudi vežbanjem ne možemo mnogo uticati. Naime, grudi se nalaze na pektoralnom mišiću, ali nisu njegov deo. Vežbanjem dakle možemo ojačati taj mišić, ali veličinu i oblik same dojke ne možemo promeniti. Kod nekih profesionalnih sportistkinja grudi deluju manje i izmenjeno, ali to se dešava zbog manje količine telesnih masti.

foto: Profimedia

Izvor: Cosmopolitan.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u