PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ŽIVE KAO BOGOVI: Ovim gradom gospodare srndaći!

Objavljeno: 05.03.2015 09:54Izvor: Kurir

Nara parkom se slobodno kreće više od 1.200 divljih sika-jelena koje posetioci mogu da hrane i da uživaju u njihovom društvu




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Japanski grad Nara je u 7. veku bio glavni grad Zemlje izlazećeg sunca. U ovom gradu, nadomak Kjota, nalazi se sedam hramova i nekoliko arheoloških nalazišta, po čemu je i specifičan, ali i po tome što se jednim od hramova gospodare srndaći.

Hram Todai-đi je zvanično najveća građevina od drveta na svetu, a u njemu se nalazi kolosalna bronzana statua daibutsu bude.

Hram je smešten u čuvenom parku jelena, veoma poštovane životinje u japanskoj mitologiji. Potporni stubovi na dnu imaju rupe veličine budine nozdrve. Veruje se da će svako ko uspe da se provuče kroz jednu od ovih rupa, doživeti prosvećenje u sledećoj reinkarnaciji.

U hramu se nalazi bronzana lampa koja potiče iz 8. veka i predstavlja najstarije blago ovog hrama. Ono što je posebno interesantno jeste da u ovom parku "gospodare" srndaći!

Park u kome se sam hram nalazi je spomenik prirodne lepote osnovan 1880. godine. Prostire se na više od 600 hektara površine, a parkom se slobodno kreće više od 1.200 divljih sika-jelena koje posetioci mogu da hrane i da uživaju u njihovom društvu.