PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

PREDIVNOĆA: Gradovi koje morate posetiti pre odlaska s ove planete!

Objavljeno: 21.09.2014 22:45Izvor: Telegraf.rs

Ako imate listu gradova koje želite da posetite, a neki od ovih koje vam predstavljamo ste propustili, topla preporuka je da ih dopišete i krenete u istraživanje




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Postoji nebrojano mnogo mesta na zemlji koja su interesantna turistička destinacija, ipak neka mesta posebno ostaju urezana u sećanje svakog ko ih poseti. U njih spada i 15 svetskih gradova, kako onih drevnih, tako i modernih koji bi svakom turisti trebalo da budu nezaobilazna destinacija, pa makar samo jednom u životu.

1. Venecija, Italija

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Prva na listi je, naravno, Venecija. U ovom gradu možete videti legendarne kanale, grandiozne bazilike, živopisne kuće i vinske podrume. “Kraljica Jadrana” ili “Nevesta mora” poklanja brojne znamenitosti kao što je Duždeva palata, Most uzdaha, Crkva svetog Marka kao i mnoge muzeje, galerije i opservatorije.

2. Sevilja, Španija

Foto: flickr/SantiMB

Foto: flickr/SantiMB

Ovo je dragulj Španije. U ovom gradu možete uživati u šetnjama uskim ulicama ili posetiti čuvene mavarske zamkove. Autentičnu arhitekturu pomešanih uticaja i kultura stvarali su Feničani, Rimljani, Mavari, Jevreji i hrišćani.

3. Njujork, SAD

Foto: Ilustracija - AP/Tanjug

Foto: Ilustracija – AP/Tanjug

Često nazivan “Raskrsnicom puteva”, Njujork je grad u kome se na specifičan način spajaju moderna umetnost, najrazličitije svetske kulture i kuhinje koje ćete želeti da probate. Neke od glavnih atrakcija ove metropole su Kip slobode, Empajer stejt bilding, Brodvejsko pozorište…

4. Lasa, Kina

Foto: Wikipedia/Bosyantek

Kao duhovni budistički centar, smeštena je na nepristupačnim Himalajima. Nezaboravano je prolaziti manastirima i palatama na vrhu Tibeta dok miriše tamjan i sve to uz neverovatan pogled.

5. Rio de Žaneiro, Brazil

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Čuveni Rio u Brazilu poznat je kao grad sambe, karnevala, najlepših svetskih plaža i jedne koja se posebno izdvakja – Kopakabana. Ovaj grad će vas sigurno privući da ga posetite i “naterati” da mu se uvek iznova vraćate.

6. London, Engleska

Foto: Wikipedia/Arpingstone

Foto: Wikipedia/Arpingstone

Glavni grad Engleske poznat po prestižnim muzejima i popularnim tržnicama,između ostalog je i veliki finansijski centar. London je poznat po bogatoj i dugo istoriji o čemu svedoče kulturno-istorijski spomenici London Tauer, opservatorija u Griniču i Vestminsterska palata.

7. Marakeš, Maroko

Foto: Wikipedia/Lviatour

Foto: Wikipedia/Lviatour

Ulazak u Medinu Marakeša u Maroku nikada nećete zaboraviti. Njegove znamenitosti suistorijski trg, džamija i nekoliko vrtova, kao i predivna arhitektura na svakom ćošku ovog grada.

8. Petra, Jordan

Foto: Wikipedia/Leon petrosyan

Foto: Wikipedia/Leon petrosyan

Petra je jedan od drevnih gradova koji je poseban sam po sebi. Morate da obiđete ovaj grad da biste se uverili u lepotu pustinjskog predela i monumentalnog kamenja koji su karaktristični za ovaj deo sveta.

9. Rim, Italija

Foto: commons.wikimedia /  Markus Bernet

Foto: commons.wikimedia / Markus Bernet

Šetnja Rimom može se uporediti sa istraživanjem najvećeg svetskog otvorenog muzeja. Ni u jednom gradu na planeti Zemlji nećete naći toliko umetnosti: čuvenu fontanu Di Trevi, Španske stepenice, Koloseum i ostale znamenitosti sigurno će vas očarati.

10. Varanasi, Indija

Foto: Flickr/babasteve

Foto: Flickr/babasteve

Ovo je jedan od najsvetijih gradova u IndijiZalazak sunca na Gangu, u prisustvu hodočasnika, drugih svetih ljudi i meštana je neponovljivi doživljaj za svakog ko poseti ovo magično mesto.

11. Firenca, Italija

Foto: Flickr/Steve

Foto: Flickr/Steve

Firenca, postojbina renesanse, poseduje neverovatnu kolekciju umetničkih dela. U ovom gradu smeštene su mnoge katedrale koje pri poseti ovom gradu morate videti. Jedna od stvari u kojima morate uživati je nezaobilazna kuhinja, a vina ove regije učiniće vaše putovanje nezaboravnim. “Italijanska Atina” ima izuzetan istorijski, kulturni i obrazovni značaj.

12. Havana, Kuba

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Ono što izdvaja glavni grad Kube od ostalih jeste mogućnost vraćanja u prošlost tog podneblja. Na ulicama i pored građevina iz perioda pre revolucije može se osetiti miris tradicionalne kuhinje i povetarac.

13. Kjoto, Japan

Foto: Wikipedia/Marc Antomattei

Foto: Wikipedia/Marc Antomattei

Kao nekadašnja prestonica kineskog carstva, Kjoto obiluje hramovima, baštama i elegantnim kućama čaja, koje su deo tradicionalnog Japana.

14. Jerusalim, Izrael

Foto: Wikipedia/Golasso

Foto: Wikipedia/Golasso

Jerusalim se nalazi na pravoj raskrsnici različitih kultura, kuhinja i verovanja.Dokaz za to su ulice Starog grada kroz koje su prolazile mnoge istorijske ličnosti i gde su se dešavali značajni istorijski događaji.

15. Pariz, Francuska

Foto: wikimedia/Benh

Foto: wikimedia/Benh

Grad svetlosti je pravo mesto gde možete da uronite u priče muzeja koje oduzimaju dah, očaravajuće trgove i pregršt kafića. Baš to čini Pariz najromantičnijim gradom na svetu. Katedrala Notr Dam u gotskom stilu, Jelisejska polja, muzeji Luvr i Orsej su mesta u Parizu koja vas nikako neće ostaviti ravnodušnim.