PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NEMCI ZOVU SRBE ZA POSAO IZ SNOVA: Dnevnica MINIMUM 80 evra, a ne treba DIPLOMA!

Objavljeno: 09.02.2016 20:10Izvor: Telegraf.rs

Najvažnija informacija je da je nemačka Vlada napravila olakšice za naše građane. Oni su sada potpuno izjednačeni sa radnicima koji dolaze iz zemalja članica Evropske unije




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Sanjate o poslu u svojoj struci, ili bilo kakvom poslu? O dobroj plati i normalnim uslovima rada? Ako ste dali potvrdan odgovor, a nemate problem sa selidbom u drugu državu, Nemačka vas čeka širom otvorenih ruku!

Malo poznata informacija u javnosti je da je zemlja sa najstabilnijom ekonomijom u Evropi početkom januara pokrenula program “Posao za radnike Zapadnog Balkana 2016-2020″, u okviru koga se građani Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore izjednačavaju sa onima iz EU!

Udruženje “Reintegracija” iz Novog Pazara, koje ima poslanice u 20 gradova širom zemlje, postalo je ravnopravni partner u ovom programu, a njihov direktor Kadrija Mehmedović za Telegraf ekskluzivno otkriva detalje i procedure za sve zainteresovane.

Foto:-ilustracija

Foto:-ilustracija

– Najvažnija informacija je da je nemačka Vlada napravila olakšice za naše građane. Oni su sada potpuno izjednačeni sa radnicima koji dolaze iz zemalja članica Evropske unije. Za početak nam više nisu potrebne nostrifikovane diplome, što je ranije bio veliki problem.

U prošlosti je bilo neophodno da se obavi prekvalifikacija radne snage, dodatno polaganje ispita i odlazak na razne prakse, a sve to je bilo jako skupo i trajalo je dugo. Sad je to prošlost – objašnjava on prvu olakšicu.

Sledeća je, kako kaže Mehmedović, to da je potrebno minimalno znanje nemačkog jezika.

– Potrebno je samo položiti osnovni, A1 nivo, i to bez ikakvih naknadnih testiranja znanja i plaćanja istih – navodi on i naglašava da radnik ima pravo i na spajanje porodica, što takođe nije bio slučaj.

Što se procedure tiče, ona je brza i jednostavna. Ne traje duže od mesec dana.

– Prvo treba naći poslodavca u Nemačkoj. To je moguće uraditi slanjem CV na objavljene oglase za posao, ili jednostavno preko rođačkih i drugih veza. Ovaj korak neće biti problematičan, jer se u Nemačkoj cene radnici sa naše teritorije, a trenutno je otvoreno oko 700.000 radnih mesta. Posle ovog koraka, potpisuje se ugovor sa poslodavcem i šalje se zahtev za radnu dozvolu, na koji se čeka oko 15-20 dana. Saglasnost se dobija uglavnom na tri godine. Poslednji stepenik koji radnika deli od odlaska u Nemačku je još nedelju dana čekanja na odgovor iz Konzulata, nakon što im se prosledi sva neophodna papirologija – zaključuje Mehmedović i naglašava da jeapliciranje potpuno besplatno, a da je od početka godine u proceduru ušlo oko 250 radnika iz Srbije.

Foto-ilustracija: Tanjug/Tanja Valič

Foto-ilustracija: Tanjug/Tanja Valič

Za kraj on navodi koji profili radnika se traže.

To su uglavnom zanatlije iz građevinske, metalske, mašinske, ugostiteljske i poljoprivredne struke, koje očekuje plata u iznosu od najmanje 12 evra po satu.

 

(S. Ilić)