PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Big Ben od danas "ćuti": Sve do 2021. neće se čuti najprepoznatljiviji zvuk Londona

Objavljeno: 21.08.2017 09:08Izvor: Telegraf.rs

Vestminsterska palata na obali Temze, sedište parlamenta, upisana je u listu svetske baštine i velika je turistička atrakcija




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

 

 

Zvono Big Bena danas u podne će prestati da se oglašava, i nastaviće da "ćuti" naredne četiri godine, sve dok budu trajali radovi na renoviranju zdanja Britanskog parlamenta.

Čekići, koji su udarali o zvono teško 13,7 tona svakog sata u poslednjih 157 godina, biće skinuti, mada će se zvono i dalje čuti povodom važnih događaja kao što je proslava Nove godine.

Vestminsterska palata na obali Temze, sedište parlamenta, upisana je u listu svetske baštine i velika je turistička atrakcija.

Elizabetin toranj, kako se od 2012. godine zvanično naziva 96 metara visoka kula "Big Bena", smatra se najfotografisanijom zgradom u Britaniji.

U okviru rekonstrukcije, i ceo satni mehanizam će biti rastavljen na delove, a svaki njegov deo biće očišćen i obnovljen. Radna verzija sata ostaće, međutim, da pokazuje tačno vreme, ali bez zvuka, a pokretaće ga savremeni električni motor sve dok se ponovo ne instalira prvobitni satni mehanizam, nakon što se završe radovi 2021, kada će se ponovo začuti poznata, stara zvonjava "Big Bena".