PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

SRPSKA OČEKIVANJA OD TRAMPA NEREALNA Novi američki predsednik nam neće vratiti Kosovo

Objavljeno: 12.11.2016 22:23Izvor: Blic

U agendi novog američkog predsednika Srbija nije u vrhu prioriteta, a prevelika očekivanja ovdašnje javnosti su potpuno neopravdana.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku, kaže za "Blic" da su aspiracije srpskog javnog mnjenja otišle predaleko.

- Nivo očekivanja javnosti u Srbiji nije u okvirima sa američkom spoljnom politikom prema Balkanu. Očekivanja su prevelika i nerealna. Treba samostalno da definišemo vlastitu politiku, a ne da se oslanjamo na spoljne spasioce - navodi Đukanović.Stvorena je predstava da će nakon što je Tramp pobedio doći do zaokreta u američkom odnosu prema Kosovu. Đukanović ističe da se tako nešto ne može očekivati.

- Možda će odnos na relaciji Vašington - Beograd biti nešto relaksiraniji, ali to neće biti velika novost. Ako se prisetimo da su u Beogradu nedavno bili pomoćnica američkog državnog sekreta Viktorija Nuland i potpredsednik SAD Džo Bajden, onda je jasno da su odnosi već dobri - navodi Đukanović uz konstataciju da će dijalog između Beograda i Prištine ostati konstanta američke spoljne politike. Ne očekuje veće promene ni u ekonomskoj saradnji.

- Nivo investicija ne zavisi od predsednika već od procene ljudi iz biznis krugova o pouzdanosti tržišta za ulaganja - zaključuje on.