PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

PUTINOV KRITIČAR OTROVAN? Saradnik Borisa Nemcova završio u bolnici!

Objavljeno: 29.05.2015 01:00Izvor: Telegraf.rs

- Doktori su upravo potvrdili da ga je neko otrovao. Ne znaju još čime, ko zna... - izjavio je Karamurzinov porodični prijatelj Andrej Bistrov




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Vladimir Karamurza (33) je bio blizak saradnik nedavno likvidiranog ruskog opozicionog lidera i žestokog Putinovog kritičara Borisa Nemcova koji je završio u utorak u moskovskoj bolnici jer ga je navodno neko otrovao nepoznatom supstancom, tvrdi jedan njegov prijatelj.

Karamurzu je pozlilo u prostorijama državne novinarske agencije odakle su ga brzo odvezli u bolnicu.

– Doktori su upravo potvrdili da ga je neko otrovao. Ne znaju još čime, ko zna… – izjavio je Karamurzinov porodični prijatelj Andrej Bistrov.

Aleksej Svet, načelnik bolnice u kojoj je Karamurza smešten, izjavio je za rusku agenciju Interfax da opozicioni aktivista najverovatnije ima težu upalu pluća i gušternjače. On je dodao da je upala gušternjače moguća posledica trovanja, ali nije rekao da li je to zaista slučaj.

Karamurza je nedavno učestvovao u produkciji dokumentarnog filma o svemoćnom vladaru Čečenije Ramzanu Kadirovu, koji ima Putinovu podršku.

U filmu, koji je premijerno prikazan u ponedeljak, Kadirov se povezuje sa nizom ubistava počinjenih na području severnog Kavkaza.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Film je produciralo udruženje Otvorena Rusija, koju finansira Mihail Hodorkovski, nekadašnji oligarh koji je danas veliki Putinov kritičar. Nakon što ga je 2013. godine Putin pomilovao, on je pobegao je u Švajcarsku.

Kadirov se dovodio i u vezu s organizacijom likvidacije samog Nemcova, međutim on je javno demantirao da ima bilo kakve veze s tim ubistvom, koje se dogodilo u samom srcu Moskve. Doduše, pohvalio je glavnog osumnjičenog, kojeg je nazvao patriotom. Čečenskog lidera, odnosno njegovu privatnu vojsku poznatu pod imenom kadirovci, povezivali su i sa ubistvom novinarke Ane Politkovskaje.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Dan nakon premijere dokumentarca, na internetu se pojavio snimak Kadirova kako puca iz automatskog oružja u vazduh. Uz objavu na Instagramu, Kadirov je napisao da je reč o visokobudžetnom akcionom filmu u kome on igra glavnu ulogu, a koji će se zvati “Ko god nije shvatio, shvatiće”.

– Očigledno je da on ne snima nikakav film. Ovo je bila jasna pretnja svima koji su uključeni u produkciju dokumentarca – tvrdi za “Telegraph” politički analitičar i kritičar Kremlja Stanislav Belkovski.