PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

PUTIN DAJE SVE ZA SRBIJU! Lavrov najavio maksimalnu vojnu i ekonomsku pomoć, Moskva ima samo jedan uslov... !

Objavljeno: 14.12.2016 09:34Izvor: medio.rs

Srbija kao jedini verni ruski saveznik na Balkanu može da računa na maksimalnu vojnu i ekonomsku pomoć... Jedino što Moskva od Srbije očekuje jeste da nikad ne uđe u zločinački NATO pakt




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov doputovao je juče u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji i doneo poruku ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina da naša država u svakom trenutku može da računa na maksimalnu moguću vojnu, političku i ekonomsku podršku Moskve.

Lavrov je, kako saznajemo, vlastima u Beogradu preneo Putinov stav da Srbija kao "jedini verni ruski saveznik na Balkanu" zaslužuje punu podršku i pomoć. Jedino što Moskva očekuje od Srbije, tvrde upućeni, jeste da ne podlegnemo pritiscima Zapada i nikad ne uđemo u NATO pakt!

Rusija u malom

Ruski zvaničnik juče se sreo sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem - koji ga je dočekao na aerodromu "Nikola Tesla" - da bi potom imao odvojene susrete sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Prema rečima naših sagovornika, Lavrov je poručio da Putin apsolutno nema nikakvih rezervi prema Srbiji.

Lavrov je vlastima u Beogradu preneo poruku ruskog predsednika, koji bezrezervno podržava vašu zemlju i prema njoj nema nikakvih skrivenih namera ili interesa. Putin će dati sve što treba za Srbiju jer vašu zemlju doživljava kao najbližeg prijatelja i saveznika - prenosi Informerov izvor, visoko pozicionirani zvaničnik u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. On kaže da Putin nema nikakvih skrivenih uslova za Srbiju:

Jedino što zvanična Moskva očekuje jeste da Srbija ne podlegne pritiscima Zapada i ne uđe u zločinački NATO pakt. A to je nešto što se podrazumeva i što Srbija nikad neće uraditi...

Šef diplomatije Ivica Dačić naglašava da je dolazak Lavrova od izuzetnog političkog značaja za Srbe i Srbiju.

Sergej Lavrov je jedan od najdražih gostiju u Srbiji. Ovo je još jedan korak dalje u razvoju odnosa dve zemlje... Između Srbije i Rusije nema nikakvih otvorenih pitanja. Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom, koji su veoma dobri, a karakteriše ih visok nivo međusobnog poverenja, prijateljstva i podrške kad je reč o najvažnijim političkim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni. Srbija nikad neće biti antiruska država i nikad i nipošto neće uvesti nikakve sankcije Rusiji - podvukao je Dačić i dodao da premijer Vučić putuje u Moskvu 21. decembra, a da se početkom sledeće godine očekuje poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Ministar rada Aleksandar Vulin kaže da je poseta Lavrova dokaz odlične spoljne politike naše države.

Mi smo se izborili za poziciju neutralne zemlje koja je prijatelj i Istoka i Zapada. Srbija će nastaviti istim putem. Naš interes je da imamo najbolje moguće odnose sa Rusijom, kao što je naš interes i da imamo najbolje odnose sa EU - ističe Vulin.

Važne teme

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, ocenjuje da Srbija i Rusija imaju svoje teme.

Jedna od njih je stav Rusije u vezi sa Kosovom, odnosno to da ne namerava da prizna Kosovo i da će tu poziciju braniti u UN. Potencijalna tema jeste i ruski humanitarni centar u Nišu, što je direktno vezano za posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva. Treća tema je pitanje vojne neutralnosti Srbije, koja je za Rusiju od veoma velikog značaja... - zaključuje Joksimovićeva.
INFORMER.RS