PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NAJTEŽA ODLUKA: Danas je možda početak kraja Evropske unije

Objavljeno: 04.12.2016 12:56Izvor: Telegraf.rs

Rezultati predsedničkih izbora u Austriji i referenduma u Italiji mogli bi trajno da preoblikuju političku strukturu bloka, pa čak i da označe kraj EU u obliku u kome ona postoji danas




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Danas se u Austriji i Italiji održavaju izbori koji su ključni za EU i čiji bi rezultati mogli da dovedu njenog slabljenja, ako ne i kraja.

Rezultati predsedničkih izbora u Austriji i referenduma u Italiji mogli bi trajno da preoblikuju političku strukturu bloka, pa čak i da označe kraj EU u obliku u kome ona postoji danas.

Zvaničnik Brisela Matrin Selmajer, koji vodi kancelariju predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, je malo pre sastanka G7 u Tokiju u maju ove godine, tvitovao je da o nečemu što je nazvao “populistički horor”.

– Zamislite da sledeće godine umesto Baraka Obame, Fransoa Olanda, Dejvida Kamerona i Matea Rencija ovde sede Donald Tramp, Boris Džonson, Marin le Pen i Bepe Grilo – napisao je Selmajer.

Što se tiče Trampa, bio je u pravu. Napola je bio u pravu za Borisa Džonsona, za koga se nagađalo da bi mogao da bude premijer pre nego što je Tereza Mej preuzela tu funkciju, a ako se pokaže da je bio u pravu i za ostatka, Evropa će biti u velikom problemu.

Besni, protivnici establišmenta, nacionalisti su oni koji su izglasali Bregzit i Donalda Trampa, a upravo te snage jačaju u Evropi širom Evrope. Istovremeno, u nerednih 12 meseci Evropsku uniju očekuje niz referenduma, parlamentarnih i predsedničkih izbora koje bi populisti i evroskeptici lako mogli da osvoje.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je bi “Evropa mogla da umre” pred “napadom populista”. Nemački ministar Volfgang Šojble upozorava na “demokratski populizam”, dok Pjer Moskovisi, evropski komesar za ekonomska pitanja, kaže da su evropski glasači spremni da “unište EU”.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Prava dva testa su danas. U Austriji birači glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, nakon što je prethodno prvi put u istoriji te zemlje izborni rezultat poništen. Norbert Hofer, kandidat Slobodarske partije, mogao bi da postane prvi ultradesničar na čelu Austrije od Drugog svetskog rata.

Istog dana, Italijani glasaju na referendumu koji bi mogao da dovede do promene ustava i ograničavanja moći Senata, što bi otvorilo prostor za preko potrebne reforme za smenjenje duga. Italijanski premijer stavio je svoju političku karijeru na kocku, najavivši da će podneti ostavku ako referendum ne prođe. Ankete pokazuju da to jeste realna mogućnost, a to bi značilo da su Bepe Grilo i populistički pokret “Pet zvezdica” korak bliži vlasti.

Holandija glasa 15. marta, a ankete prednost daju desničaru Gertu Vildersu i njegovoj Partiji za slobodu. U Francuskoj prvi krug predsedničkih izbora je 23. aprila, a očekuje se da u drugi krug koji se održava mesec dana kasnije gotovo sigurno uđe Marin le Pen, liderka desničraskog Nacionalog fronta.

Nemačka glasa kasnije, ali očekuje se da će i na tamošnjim federalnim izborima Alternativa za Nemačku (AfD) napraviti značajan rezultat, možda čak i ući u savezni parlament kao treća politička stranka, iako je osnovana pre nešto više od godinu dana.

Antislamski i antimigracioni pokret podršku je stekao kritikovanjem politike otvorenih vrata Angele Merkel koja je nedavno potvrdila da će se kandidovati za četvrti mandat. I u Češkoj dobar rezultat se smeši populistima iz ANO 2011.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Ima li EU šansu?

Ipak, Bregzit i pobeda Trampa u Americi ne znače da će automatski desničari i ultradesničari doći na vlast, iak, kao je Le Penova rekla po objavljivanju rezultata izbora u SAD, “Trampova pobeda učinila je ono što se činilo nemogućim ipak mogućim”. Ultradesnica jeste u usponu, ali može da se dogodi i da birači u, po Evropu nesigurna vremena, ipak izaberu poznate i stabilne opcije.

I uticaj desničara mogao bi biti limitiran. Ako Hofer zaista pobedi u Austriji, treba imati na umu da osim simboličkog značaja, u funkcionalnom smislu njegova pobede neće mnogo promeniti stvari u Austriji jer predsednik ima, u suštini, ceremonijalnu ulogu. Kao što se gotovo izvesno najavljuje da će Le Penova ući u drugi krug, tako je gotovo sigurno da će u tom krugu ubedljivo izgubiti od nekog malo više centrističkog kandidata.

Ipak pobedom ultradesnice, mejnstrim lideri poput Angele Merkel mogli bi da budu oslabljeni, aEvropa pod pretnjom terorizma, migranstke krize, sporog ekonomskog oporavka i sa teretom Bregzita, mogla bi da bude u ozbiljnim problemima. Da li to znači i kraj? Mali je broj onih koji veruju da će raspasti u potpunosti, ali bez ozbiljnih reformi teško da će moći da opstane.

(Telegraf.rs)