PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ERDOGAN OPAKI! Turski lider nemilosrdan: Novinare u okove, a zbog 1 dolara će da STRELJA PUČISTE!

Objavljeno: 25.07.2016 13:55Izvor: medio.rs

Redžep Tajip Erdogan mogao bi da osudi na smrtnu kaznu uhapšene pučiste jer je kod nekih nađena novčanica od jednog dolara. On tvrdi da ta banknota dokazuje da su pripadnici terorističke organizacije




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan mogao bi da strelja učesnike propalog vojnog puča samo zato što je kod nekih našao novčanice od jednog dolara. Kako turski mediji navode, kod većine pohapšenih nađene američke banknote imaju posebne serijske brojeve, a to navodno dokazuje da pripadaju terorističkoj organizaciji imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, a kog Ankara smatra organizatorom državnog udara.

Kako agencija Anadolija prenosi, nadležni su bili zbunjeni kad su kod velikog broja uhapšenih vojnika, sudija, tužilaca, policajaca, profesora i državnih službenika nađene novčanice od jednog dolara. Istragom je utvrđeno da svi oni koji su imali američku banknotu pripadaju takozvanoj Fetulahovoj terorističkoj organizaciji (FETO), kako turski zvaničnici nazivaju sve one koji imaju veze sa Fetulahom Gulenom.

Izdati nalozi za hapšenje 42 novinara

Turske vlasti su danas izdale naloge za hapšenje 42 novinara, javila je tamošnja privatna televizija NTV, preneo je Rojters. Agencija navodi da je ovo poslednji slučaj obračuna nakon propalog vojnog puča.
Prema informacijama NTV, poznata komentatorka i bivša poslanica turskog parlamenta Nazli Ilidžak nalazi se na listi novinara za kojima je izdat nalog za hapšenje. Rojters podseća da su turske vlasti suspendovale, uhapsile i stavile pod istragu više od 60.000 vojnika, policajaca, sudija, članova nastavnog osoblja, državnih službenika i drugih u danima nakon pokušaja puča 15. jula.

- Pripadnici FETO tvrde da je Gulen iz Pensilvanije, gde živi od 1999, svojim sledbenicima slao novčanice za sreću i uspešno poslovanje. Međutim, policija je došla do drugačijeg objašnjenja. Novčanice su imale različite serijske brojeve kako bi se članovi FETO razlikovali po rangu, što je vid tajne šifre koju su svi nosili uvek sa sobom - navodi Anadolija.

Kako ta agencija piše, kod svih privedenih za koje se sumnja da su visoko pozicionirani u hijerarhiji FETO pronađene su novčanice sa serijskim brojem koji počinje slovom "F". Kod uhapšenih za koje se sumnja da su na nižim položajima nađene su novčanice čiji serijski brojevi počinju sa "J" ili "C".

Te banknote mogle bi da posluže Erdoganu kao jedan od glavnih dokaza da su pohapšeni izdajnici i da ih treba osuditi na smrtnu kaznu, o čijem ponovnom uvođenju priča i sam predsednik Turske.

Da će svi koji su umešani u pokušaj državnog udara biti najstrože kažnjeni, potvrdio je i načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar.

- One kukavice u uniformi, oni izdajnici naneli su veliku štetu našoj zemlji, a pogotovu našoj vojsci. Naneli su štetu celoj zemlji i suočiće se sa najstrožom kaznom - najavio je Akar, kog su zaverenici nakratko držali kao taoca u noći kad je pokušan puč.

Inače, deo vojske u Turskoj pokušao je da smeni Erdogana 15. jula, ali je on uspeo da uguši puč. U pokušaju državnog udara stradalo je 290 osoba, a oko 2.000 je ranjeno.

INFORMER.RS