PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

BOLEST, PROBLEMI ILI NEŠTO TREĆE Šta se krije iza vesti o Putinovom povlačenju?

Objavljeno: 13.11.2016 16:54Izvor: Blic

Intervju sa istaknutim ruskim političkim analitičarem koji predviđa da će predsednik Vladimir Putin sazvati prevremene predsedničke izbore i povući se iz Kremlja 2017. iznenada je uklonjen sa sajta jednog od natiražnijih ruskih listova "Moskovski Komsomolec", prenosi "Moskou tajms".
Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Analitičar Valerij Solovej u tom intervjuu, koji je i dalje dostupan u raznim arhivima na internetu, navodi da Putin u poslednje vreme ima "izvesne probleme" zbog kojih će morati da vlast preda nasledniku.

Solovej, profesor moskovskog državnog Instituta za međunarodne odnose, koji je poznat po tome što je dobro informisan o unutrašnjoj kremaljskoj politici, tvrdi da bi Kremlj mogao da sazove vanredne predsedničke izbore u proleće 2017. - godinu dana ranije nego što je predviđeno.

Putin se, kako Solovej kaže, neće kandidovati za novi mandat, a suočava se sa izvesnim "problemima" zbog kojih će, kako navodi, morati da odsustvuje iz javnosti nekoliko meseci zaredom.

Analitičar objašnjava da je ruski predsednik razočaran svojim sadašnjim kadrovima i sumnja u njihovu sposobnost da vode Rusiju na svetskoj sceni i razvijaju odnose svoje zemlje sa Zapadom.

Prema rečima ruskog analitičara, Putinova administracija će svoje planove za budućnost razjasniti u decembru.

Solovej veruje da je Dmitrij Medvedev, sadašnji premijer, viđen za povratak u Kremlj, ali se "tvrda struja" navodno opire tom potezu.

Drugi potencijalni naslednik bi, kaže, mogao biti Sergej Ivanov, kao i 2008, čovek koji i dalje ima veliki politički uticaj iako je nedavno izbačen iz Putinove administracije.

Intervju sa Solovejem iščezao je sa sajta gotovo čim je objavljen, a glavni urednik i vlasnik lista "Moskovski Komsomolec" Pavel Gusov rekao je da je intervju uklonjen nakon što je u tekstu otkriveno nekoliko činjeničnih grešaka.

Biće potrebno nekoliko dana da se unesu neophodne korekcije, rekao je Gusov, prenosi "Moskou tajms".