PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

UŽAS U PORODILIŠTU U MAKEDONIJI!

Objavljeno: 03.03.2017 12:39Izvor: medio.rs

Maju i njenu bebu Anu ubili pijani anesteziolozi, pa napisali da je dete rođeno mrtvo!




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs
U Osnovnom sudu u Velesu nastavljeno je suđenje protiv trojice lekara optuženih za smrt porodilje Maje Kadieve (32 ) iz Dojrana i njene bebe, koji su 22. oktobra 2015. godine preminuli u bolnici u Đevđeliji
Telegraf.rs/Informer.rs 03. 03. 2017. 12:160
Ovo je suđenje koje potresa celu Makedoniju. Za smrt Maje i njene bebe, kojoj su roditelji već bili dali ime Ana, optuženi su anesteziolog Tomčo Vančev i ginekolozi Venci Čalkov i Dončo Moskov. Četvrti optuženi, anesteziolog Zoran Jovanovski je umro pre početka suđenja.

Jedan od svedoka, pedijatar Ice Dojranlijev je potvrdio ono što je istragom već bilo utvrđeno – da su anesteziolozi bili pijani dok su se borili za život porodilje i njene bebe.

To su potvrdili i patolozi Sudske medicine u Skoplju, u čijem nalazu stoji da je smrt Maje Kadieve nastupila zbog prekida dovoda kiseonika i gušenja. Precizira se da su jezik i dušnik porodilje bili mehanički povređeni.

Patolozi su utvrdili da dete nije bilo mrtvorođenče, kako je pisalo u bolničkoj otpusnoj listi, već da je živelo desetak minuta, a umrlo je u majčinoj utrobi zbog nedostatka kiseonika i ulaska ugljen-dioksida u pluća bebe.

Muž pokojne porodilje, Mite Kadiev kaže da tokom trudnoće njegova supruga Maja nije imala nikakvih problema ni komplikacija, a kada je došla u bolnicu ginekolog mu je rekao da će porođaj sa carskim rezom biti gotov za sat vremena.

Međutim, nakon 45 minuta ga je obavestio da su prinuđeni da prekinu operaciju zato što je, kako je kasnije saznao, anesteziolog bio u alkoholiziranom stanju.

– Čuo sam ginekologa da telefonom razgovara sa direktorom bolnice i da mu kaže: „Dođite da vidite u kakvom vam je stanju personal“. Pre nego što se javio direktoru, meni je rekao da ne može da izvrši operaciju dok je anesteziolog u takvom stanju. Dva puta je probao da joj stavi tubus, ali nije uspeo. Poznato je, a i policajci su rekli da su ti anesteziolozi stalno pripiti. Zato je i kasnila operacija jedan sat – priseća se Mite Kadiev.

Ubrzo se situacija iskomplikovala, a kada je video da se personal u bolnici rastrčao, Kadijevu se srce steglo. Nešto kasnije saopštena mu je žalosna vest.

– Oko ponoći su mi rekli da beba nije preživela. Bilo mi je teško, ali sam se molio da bar supruga ostane živa. Pola sata kasnije su mi rekli da je i ona umrla – kaže Kadiev i dodaje da mu je najteže bilo da njihovoj petogodišnjoj ćerki kaže da mame više nema među živima.

Slučajevi u Srbiji

U Srbiji je, takođe, bilo sličnih slučajeva, gde su lekari bili optuženi za smrt novorođenčadi.

Dragana Krkić (33) iz Ćićevca, koja tvrdi da joj je 15. decembra zbog greške lekara u Opštoj bolnici u Kruševcu beba umrla u stomaku, podnela je krivičnu prijavu protiv dežurnog medicinskog osoblja, koje nije želelo da je pregleda kad joj je pozlilo.

Takođe, nedavno je bračni par iz Aranđelovca opružio lekare Zdravstvenog centra u tom gradu za smrt svoje bebe. Oni su, naime, došli da bi se žena porodila u bolnicu, ali su lekari to odbili govoreći da nije spremna. Nakon nekoliko dana, žena je rodila mrtvu bebu.

INFORMER.RS