PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

UMALO SUDAR PUTINOVOG AVIONA I DVA LOVCA: Kontrolori jedva sprečili katastrofu! (VIDEO)

Objavljeno: 09.02.2016 14:24Izvor: Telegraf.rs

Avion je poleteo oko 11 sati ujutro ka Sankt Petersburgu, i posle nekoliko minuta leta bio je na visini od 10.000 metara iznad sela Pačinok u Tverskoj oblasti




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Dva vojna lovca Su-27 umalo su se sudarila sa avionom Tu-134 iz flote koja prevozi ruskog predsednika Vladimira Putina. Katastrofu su uspeli da spreče kontrolori leta sa moskovskogaerodroma Vnukovo, koji su preusmerili Putinov avion, piše Blic.

Incident se dogodio 4. februara na nebu iznad Tverske oblasti,severozapadno od Moskve, navode ruski mediji. Avion Tu-134, koji pripada Specijalnom letačkom odredu “Rusija”, zaduženom za prevoz visokih funkcionera, među kojima su i predsednik i premijer Rusije, poleteo je sa aerodroma Vnukovo i u njemu nije bio niko od zvaničnika, već samo redovna posada.

Avion je poleteo oko 11 sati ujutro ka Sankt Petersburgu, i posle nekoliko minuta leta bio je na visini od 10.000 metara iznad sela Pačinok u Tverskoj oblasti.

U isto vreme, dva lovca Su-27 iz vojne vazdušne baze Hatilovo bila su na redovnom trenažnom letu, takođe na 10.000 metara i skrenuli su ka rejonu sela Pačinok.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Kontrolori leta na Vnukovu primetili su da se lovci velikom brzinom od 1.300 kilometara na sat približavaju putničkom avionu, naredili su posadi Tu-134 da počne da se spušta. Kako navode ruski mediji, samo nekoliko sekundi delilo je avione od sudara.

Lovci su preleteli iznad Tu-134 i nastavili ka aerodromu Besovec u Karelskoj oblasti, a putnički avion odleteo je ka Sankt Petersburgu.

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je navode o incidentu na nebu iznad Tverske oblasti. Oni su naveli da su i Tu-134 i dva lovca bili na redovnim letovima, ali da “nije bilo opasnog približavanja aviona”.

- Nismo dobili nikakvu prijavu ni od moskovskog ni od sanktpeterburškog centra o narušavanju procedura preleta vojnih aviona. Lovci su leteli po ranije utvrđenoj maršruti i njihov let je najavljen civilnoj kontroli leta – saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Blic)