PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Prvi put otvorena "barijera" mozga kako bi se lečio rak

Objavljeno: 23.10.2014 20:23Izvor: B92

Doktori su prvi put uspeli da otvore i zatvore zaštitnika mozga – krvno-moždanu barijeru – po svom nahođenju. Ovaj prodor mogao bi da dozvoli lekovima da stignu do zaraženih delova mozga koji su do sada bili nedostupni, piše "NewScientist"




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Ovaj prodor doktora bi eventualno mogao da olakša lečenje stanja kao što su Alchajmerova bolest i rak mozga. 

Krvo-moždana barijera je list ćelija koje obavijaju krve organe širom mozga. Ona štiti dragoceno moždano tkivo od toksina u krvotoku, ali je ujedno i velika prepreka kada je lečenje poremećaja mozga u pitanju jer takođe blokira i prolazak lekova. 

Nekoliko timova uspelo je da otvori ovu barijeru kod životinja kako bi „prošvercovali“ lekove, a sada su Majkl Keni iz medicinskog startapa „CarThera“ i njegove kolege uspeli to isto kod ljudi uz pomoć ultrazvučnog implanta u mozgu i injekcije mikromehurića. 

Kada se ultrazvučni talasi susretnu sa mehurićima u krvi, oni dovode do vibracije mehurića – što potom razdvaja ćelije krvno-moždane barijere. 

Keni je zajedno sa hirurgom Aleksandreom Karpentijeom iz „Pitie-Salpetriere“ bolnice u Parizu testirao ovaj pristup na pacijentima kod kojih se pojavljuje glioblastoma, najagresivniji tip moždanog tumora. 

Osobe sa ovim oblikom raka podležu se hirurgiji kako bi se uklonili tumori, nakon čega sledi hemoterapija praćena lekovima kako bi se ubile preostale ćelije. 

Tumori čine da krvno-moždana barijera postane propustljiva, dozvoljavajući maloj količini lekova da prodre do mozga. Ukoliko bi više lekova moglo da dođe do svoje destinacije, njihov efekat bi bio veći, tvrdi Keni. 

Tim je testirao ideju na četiri pacijenta implantirajući im ultrazvučni transduktor kroz rupu na glavi koja je napravljena tokom operacije uklanjanja tumora. 

Keni veruja da ova procedura otvara krvno-moždanu barijeru na 6 sati, a pacijenti su u tom vremenskom roku primali normalnu hemoterapiju. 

Tim je od jula ponavljao ovu tehniku jednom mesečno na svakom od četiri pacijenta, a biće potrebno nekoliko meseci pre nego što efekti procedure na tumoru budu poznati. 

Pritom, čini se kao da postoje i dodatne prednosti ove procedure. Modeli na životinjama nagoveštavaju da prosto otvaranje barijere, bez dodatnih lekova, može dovesti do smanjenja plaka kod proteina, a naučnici smatraju da možda sam čin otvaranja barijere otvara prostor imunim ćelijama da napadnu bolest.