PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Prespavao je kod prijatelja, a kad se probudio, nije mogao da ustane ni da govori. Lekari su mu se borili za život! (FOTO)

Objavljeno: 21.05.2017 16:47Izvor: Telegraf.rs

Kada su doktori došli ustanovili su da je Kodi pretrpeo moždani udar, koji je oštetio levu stranu njegovog mozga




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Kodi Dejtz iz Pensilvanije bio je kao i svaki drugi tinejdžer. Često se do kasnih sati provodio sa prijateljima, a onda se jedne večeri nije dogodilo nešto što je zauvek promenilo njegov život.

Njegova mama je pokušala da ga dobije na telefon, ali se Kodi nije javljao. Kasnije je opet nazvala, i kako se ponovo nije javljao, znala je da nešto nije u redu.

Kasnije je nazvao Kodin prijatelj koji je rekao roditeljima da Kodi ne može da ustane i da priča nerazmiljivo.

Kada su doktori došli ustanovili su da je Kodi pretrpeo moždani udar, koji je oštetio levu stranu njegovog mozga, pa je Kodi imao 20 posto šanse da preživi.

Temperatura njegovog tela bila je 33 stepena. Posle operacije, Kodi je proveo tri nedelje u indukovanoj komi,

Njegovi roditelji su ukazali da je Kodi nedelju pre moždanog udara pokazivao čudne simptome. Govorio je polako i permutivao je reči. Takođe je osećao i snažan drhtaj u nogama.

Spletom sudbine, niko ranije nije primetio šta mu se dešava. Tek posle žrtve, u tuđoj kući, momak je doživeo moždani udar.

Svi su bili unezvereni i prestrašeni.

KAKO DOLAZI DO MOŽDANOG UDARA

Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj, uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije. Uzroci mogu biti : začepljenje aorte krvnim ugruškom, pucanje krvne žile i prodiranje krvi u okolna tkivaili otkidanjem ugruška izdrugih delova i začepljenja moždane aorte.

SIMPTOMI KOJE AKO PRIMETITE, ODMAH IDITE LEKARU

Najčešći simptomi pre moždanog udara su utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ili cele jedne strane tela. Takođe jedan od znakova otežan govor, naglo zamagljenje ili gubitak vida. Takođe, ako neko ima jake glavobolje praćene povraćanjem, ali vrlo specifične, po intenzitetu, može dadođe do šloga.

Obratite pažnju i na poremećaj ravnoteže

KAKO SPREČITI IZLIV KRVI NA MOZAK

Moždani udar se može sprečiti korigovanjem ishrane, prestankom pušenja i povećanom fizičkom aktivnošću.