PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Preminuo čuveni milijarder Rokfeler u 101. godini: Mnogo je cenio Tita, a ovako je govorio Jugoslovenima (FOTO)

Objavljeno: 20.03.2017 16:16Izvor: Telegraf.rs

- Uvek sam bio impresioniran predsednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svetu i dalekovidim međunarodnim državnikom - govorio je Dejvid Rokfeler




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Milijarder Dejvid Rokfeler preminuo je u 101. godini života.On je rođen je 12. juna 1915. godine u Njujorku i najmlađi je od šest sinova Džona Rokfelera juniora, sina Džona D. Rokfelera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil.

Bio je američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, prema podacima časopisa Forbs, vrednost njegove imovine je oko 2 milijarde dolara.

Dejvid Rokfeler je bio na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svetu i nakon smrti svoje braće i sestara je ostao “čuvar” bogatstva i čovek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

Sedam transplantacija srca

Dejvid je bio poznat i po tome što mu je sedam puta rađenatransplantacija srca.

– Svaki put kad dobijem novo srce, to je kao da mi dah života prostruji kroz telo. Osećam se živ i sa obnovljenom energijom – rekao je Dejvid posle sedme transplantacije srca. On se nadao da će živeti 200 godina.

Foto: Guliver/Noam Galai/Getty Images

Foto: Guliver/Noam Galai/Getty Images

On je prvu transplantaciju imao 1976. godine nakon dramatične saobraćajne nesreće sa automobilom, što je dovelo do toga da pretrpi srčani udar. Operisan je 24 časa kasnije, a svega nedelju posle toga ustao je i otišao na džoging.

Interesovala ga je i Jugoslavija

Foto: Guliver/Noam Galai/Getty Images

Foto: Guliver/Noam Galai/Getty Images

Čejsmenheten banka” je prva američka banka koja je posle rata počela da sarađuje s Jugoslavijom i koja je pokazala interesovanje za privredu Jugoslavije. Nakon tridesetogodišnje saradnje, Dejvid Rokfeler je redovno dolazio na ove prostore.

Voleo sam Tita 

– Uvek sam bio impresioniran predsednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svetu i dalekovidim međunarodnim državnikom. Moje kolege u “Čejsmenheten-banci” i ja bili smo duboko dirnuti vešću o njegovoj smrti. On je bio veliki ratni lider, koji je osnovao novu Jugoslaviju u duhu bratstva i jedinstva. Predsednik Tito dao je ogroman doprinos miru u svetu, što će trajati u budućnosti. Za svoju ulogu stvaraoca pokreta nesvrstanih, on je svuda zaslužio poštovanje ljudi, ali će se duboko osećati nedostatak njegove hrabrosti i rukovođenja. Iako je predsednik Tito otišao, nezavisnost, stabilnost i prosperitet Jugoslavije služiće kao živo svedočanstvo o njemu – objavljeno je u knjizi Mire Adanje Polak, koja je s Dejvidom Rokfelerom radila intervju.

(Telegraf.rs / Tanjug)