PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

OVI RODITELJI SU MONSTRUMI: Godinama koristili ćerkinu bolest da uzimaju pare i troše ih na luksuz

Objavljeno: 12.12.2016 20:34Izvor: Kurir

Dvoje roditelja iz Španije iskoristili su bolest svoje ćerke da bi u humanitarnim akcijama dobili ogromne količine novca, koje su posle trošili na luksuziranje.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Fernando Drejk Blanko i njegova žena Marga Garau roditelji su jedanaestogodišnje Nađe Nerea, devojčice koja pati od retkog metaboličkog oboljenja. Od 2008. oni su redovno upućivali pozive za pomoć po čitavoj Španiji, a na njihov račun redovno su pristizali visoki novčani iznosi.

Sve dok novinari i istražitelji nisu raskrinkali njihove laži. Naime, otac devojčice je tvrdio da Nađa boluje od trihotiodistrofije, bolesti koja izaziva prevremeno starenje ćelija, a da u Hjustonu postoji lekar Edvard Braun, koji može da je izleči. Tvrdio je i da su posetili vidara, koji živi u pećini, u Avganistanu.

Krajem prošlog meseca oni su otišli i u dnevni list “El Mundo” sa sličnom pričom, a za kratko vreme na njihov račun se slilo 150.000 evra. Međutim, mediji su otkrili da u Americi ne postoji lekar Edvard Braun, dok u hjustonskoj klinici nisu imali pojma o bolesti male Nađe.

Nakon otkrića, policija je reagovala a roditelji su uhapšeni. Otac je još uvek u zatvoru, a majka je privremeno na slobodi. Računi su im blokirani, a starateljstvo nad detetom je oduzeto. Otac je, kasnije, priznao da je "malo" preuveličavao stvari ali je i dalje tvrdio da su bili u Avganistanu, mada lekar ipak nije bio vidar iz pećine.

Pravdao se da "ne može da živi bez ćerke" i tvrdio da je najveći deo priče istinit. Majka je tvrdila da "nije znala ništa" o tome kako se troši novac, kao i da nije išla sa ocem na Nađine tretmane. Sud koji je oduzeo starateljstvo nad detetom, tvrdio je da su tretmani bili veoma bolni.

Na kraju, istraga je utvrdila da su roditelji dobili pomoć od 918.000 evra, da su oni potrošili 600.000, a da su većinu novca uložili u luksuz a ne lečenje. U njihovom stanu u Pirinejima policija je pronašla 32 sata vredna 50.000 evra, skupe elektronske uređaje a od donacija su plaćali i stan.

Inače, otac devojčice je još 2000. godine proneverio novac iz firme u kojoj je radio zbog čega je bio osuđen i bio u zatvoru više od 4 godine.

(Focus.de)