PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Od lažnih lekova godišnje umre 100.000 ljudi!

Objavljeno: 26.03.2015 21:50Izvor: Telegraf.rs

U 96 odsto slučajeva, lekovi koji se prodaju preko neregistrovanih sajtova su lažni, a pacijenti koji tako nabavljaju medicinske proizvode to čine svesno ulazeći u nepotreban rizik po zdravlje




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Falsifikovani lekovi, kao što su lažni antimalarici, lekovi za HIV i kancere, odnose više od 100.000 života svake godine, kako toksičnim efektima, tako i izostankom dejstva, rečeno je na konferenciji “Saradnja protiv falsifikovanih lekova”, koja se održava u Beogradu u organizaciji Evropske komisije i Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Na skupu je konstatovano da je to najbrže rastuća kriminalna delatnost na svetu sa ogromnom zaradom, i bez ograničenja u pogledu tipa lekova i mesta falsifikovanja.

 

U uvodnom obraćanju direktora Agencije doktora Saše Jaćovića je istaknuto da je u pitanju prvi TAIEX projekat sa kojim je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije konkurisala kod Evropske komisije i za njega dobila nesebičnu podršku.

 

Jaćović je naglasio da je preuzimanje obaveza u pogledu harmonizacije zakonodavstva u procesu pridruživanja EU zadatak koji ispunjavamo sa verom u bolju uređenost sistema i integraciju u sistem koji obezbeđuje, između ostalog, veću zaštićenost naših građana od najrazličitijih rizika.

 

To je, prema njegovim rečima, najočiglednije u oblasti falsifikovanih lekova, u kojoj je, imajući u vidu prekograničnu prirodu tih zločina, presudna međunarodna saradnja i koordinacija, kako bi počnioci bili zaustavljeni i privedeni pravdi.

 

Foto-ilustracija: ProfimediaFoto-ilustracija: Profimedia

Zamenik direktora jedinice za medicinske proizvode u Evropskoj komisije Fabio Datri je u uvodom obraćanju istakao podršku EU integracijama Srbije, naročito u pogledu direktive 2011/62 koja se bavi falsifikovanim lekovima.

 

On je istakao da će u EU do kraja ove godine u potpunosti biti uređen promet lekova preko interneta, kako bi se razdvojio njegov legalni i ilegalni deo.

 

Datri je naglasio da je do 96 odsto lekova koji se prodaju preko neregistrovanih sajtova lažno, a pacijenti koji tako nabavljaju medicinske proizvode to čine svesno ulazeći u nepotreban rizik po zdravlje.

 

Foto-ilustracija: ProfimediaFoto-ilustracija: Profimedia

On je, takođe, najavio formiranje centralne baze i informatičkog sistema, kako bi se u EU u potpunosti ispratila putanja svake kutije leka od fabrike do pacijenta.

 

Na skupu je bilo reči i o svim značajnim međunarodnim incijativama u borbi protiv falsifikovanih lekova i o tome na koji način naša zemlja može da se uključi u te aktivnosti, a predstavljeni su i rezultati koje je u toj oblasti Ministarstvo zdravlja ostvarilo u prethodnim godinama.