PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NATO: Tačno je, gomilamo vojsku prema Rusiji. Rusija: Opasno ste blizu

Objavljeno: 17.12.2014 15:21Izvor: Blic

Pentagon je potvrdio nagomilavanje vojske duž ruske granice kako bi se obezbedili dugoročni "mir i stabilnost" u regionu, izvestili su ruski mediji.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Moskva je prethodno optužila NATO za značajno povećanje vazduhoplovne aktivnosti i obaveštajnih letova u zoni granice, prenela je Raša tudej.

Predstavnik Pentagona rekao je za RIA Novosti da je vojno prisustvo Alijanse povećano, ali da se sve operacije sprovode krajnje transparentno.

Sadašnji napori Evropske komande američkih oružanih snaga u skladu su sa operacijom "Atlantska rešenost" i demonstriraju američku "posvećenost zajedničkoj bezbednosti NATO, dugoročnom miru i stabilnosti u regionu, posebno u svetlu ruske "umešanosti u Ukrajini", rekao je zvaničnik Pentagona.

Američka operacija "Atlantska rešenost" podrazumeva nastojanja SAD da podrže svoje NATO saveznike i partnere u Evropi, što znači stalno prisustvo kopnenih snaga u Poljskoj i u regionu Baltika, kao i održavanje pomorskih vežbi u Crnom moru.

Avioni NATO "opasno blizu" ruskih aviona

General pukovnik Mihail Mizincev, šef Kontrolnog centra za nacionalnu odbranu, izjavio je, prethodno, za agenciju Blumberg, da prisustvo NATO u Istočnoj Evropi počinje da predstavlja zabrinutost za Moskvu.

General je ukazao da su se letovi NATO duplirali na oko 3.000 ove godine.
Mizincev je rekao da su strani avioni, u periodu 2013-2014, leteli "opasno blizu" ruskih aviona u najmanje 55 slučajeva, na razdaljini manjoj od 100 metara.

Ruske misije su "rizične, koliko se i letovi aviona NATO blizu ruske granice mogu smatrati rizičnim", kazao je Mizincev.