PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NAJVEĆA TAJNA ISISA: Odakle džihadistima helikopteri, puške i drugo moćno oružje (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 27.11.2015 13:25Izvor: Telegraf.rs

Džihadisti su u svojim borbama mnogim ljudima, nažalost, oduzeli živote, a zemlji koja se protiv njih borila, oružje. Tako je u jednom "susretu" Islamske države i Rusije, Putinovoj vojsci oduzeto nebrojeno sovjetskih pušaka AK-47 - kalašnjikova. Pored pušaka, u posedu džihadista se nalazi nekoliko borbenih aviona i helikoptera koji su pripadali Sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Od Islamske države strepi ceo svet, jer je ova teroristička organizacija bukvalno nepredvidiva. Iznova smišljaju novo oružje i drugačije načine da izvedu što masovnije pokolje na najrazličitijim delovima planete. Međutim, ono što mnoge interesuje i što sa sigurnošću možemo da znamo je deo borbenog oružja koje su do sada koristili. 

Pre nekoliko meseci, u svim medijima, odjeknula je vest da džihadisti u svojim napadima koriste hemijsko oružje, odnosno bojni otrov iperit. Konkretno, nakon napada na nekoliko sela u pokrajini Alep, uočeno je da lokalno stanovništvo ima opekotine po telu i crvenilo na beonjačama.

Takođe, u njihovu opremu ubraja se i američka puška M16A4 i poluautomatska puška XM15-E2S. Tu je i bacač M79 90mm, koji se koristi za raketnu odbranu. Zatim, džihadisti koriste mitraljez M80 i hrvatsku snajpersku pušku – Elmech.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

M16A4 – Prvobitan naziv ove puške je M16, a svi ostali nazivi predstavljaju nadgradnju na istu. Ovo je serija automatskih, jurišnih pušakara, razvijenih krajem prošlog veka u Americi. Trenutno je koriste vojnici SAD, a najkorišćeniji model je M16A2, poznatiji kao Karabin M4.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Džihadisti su u svojim borbama mnogim ljudima, nažalost, oduzeli živote, a zemlji koja se protiv njih borila, oružje. Tako je u jednom “susretu” Islamske države i Rusije, Putinovoj vojsci oduzeto nebrojeno sovjetskih pušaka AK-47 – kalašnjikova. Pored pušaka, u posedu džihadista se nalazinekoliko borbenih aviona i helikoptera koji su pripadali Sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Ono što je poznato jeste da Islamska država poseduje i nekoliko američkih crnih helikoptera (U.S. Black Hawk helicopters), a svaki od njih vredi oko 6 miliona dolara. Inače, crni helikopteri su taj naziv dobili 1990. godine, kao simbol i znak upozorenja za vojno zauzimanje Amerike.

Nakon terorističkih napada u Parizu, francuska policija je pronašla magacine terorista koji su biliprepuni municije, nafte i oružja. 

Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Foto: Profimedia/Zuma Press – News

Ono što je veoma bitno, kada pričamo o oružju džihadista, jeste da su svi vojnici Islamske države vešti i snalažljivi u prenosu borbenog oružja. Ono se prenosi s jednog kontinenta na drugi izuzetno lako i brzo, što dovodi u problem specijalne jedinice, koje im teško ulaze u trag. Ovo je još jedna od “vrlina” terorističke organizacije koje se ceo svet plaši!

(A. Đ.)