PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Justina je zbog bolesti prikovana za krevet, a nema novca za lečenje. Bolnice je odbijaju zbog jednog užasnog razloga! (VIDEO)

Objavljeno: 24.12.2016 12:09Izvor: Telegraf.rs

Justina i Slave su deset godina u braku. Živeli su od sezonskog rada u Grčkoj, ali ih je bolest Justine ostavila bez ičega




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Skromna kućica u selu Rusinovo, kod Berova na krajnjem istoku Makedonije, krije tužnu priču oljubavi i patnji dvoje ljudi, Makedoncu i Poljakinji, koji su se nadali da će u sreći dočekati dane starosti.

Sudbina se, međutim, poigrala sa Poljakinjom, 45-godišnjom Justinom, koja je u Makedoniji našla čoveka svog života, Slaveta Madevskog.

Pre deset godina se udala za njega i uzela njegovo prezime Madevski.

Mladi, zaljubljeni, puni snage i energije tada nisu mislili na “papirologiju”.

Tek kada je bolest prikovala za krevet Justinu, shvatili su da ona nema ni makedonsko državljanstvo, ni dozvolu za boravak, niti pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje. Jedino što ime – to je bolest, koja nije dijagnosticirana, a koja ju je vezala za krevet.

Za medicinska ispitivanja i lečenje Justine oni jednostavno nemaju novca. Nemaju para ni za hranu, pa danima samuju i – gladuju.

Kada ih je posetila novinarska ekipa lokalne televizije Star iz Štipa, mlada ženica je druhtavim i jedva razumljivim glasom u očaju zaustila: “Teško mi je, želim da idem u Poljsku”.

– Nema zdravstvenu knjižicu, nemamo para, nemamo ništa. Gde da idemo, šta da radimo. Dajem joj tablete za smirenje i za šećer. Njih sam uzeo, a još ih nisam platio. Nemam čime – jada se njen suprug Slave Madevski.

Pogledajte video:

Justina i Slave su deset godina u braku. Živeli su od sezonskog rada u Grčkoj, ali ih je bolest Justine ostavila bez ičega.

Više gladni nego siti, supružnici sada preživljavaju od danas do sutra, a podrška i topli zagrljaj Slaveta, za Justinu nisu dovoljni.

– Nemamo više šta ni da jedemo. Hleb sam uzimao na raboš, ali više niko ništa ne daje za džabe… Ako nam daju nekakvu socijalnu pomoć, odvešću je kod lekara i negovati dok ne ozdravi. Posle ćemo raditi, tada nam pomoć više neće trebati – kaže Slave Madevski.

On je obišao sve moguće institucije, ali je svuda nailazio na isti odgovor – Justina nema dokumente da bi mogla da koristi zdravstveno i socijalno osiguranje.

– Da bi sredila “papire”, Justini su potrebni dokumenti iz Poljske, a ona ni fizički ne može da ode tamo, niti imamo novca za put – kaže njen suprug Slave.

(D.J)