PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Čudo u Americi: Telo srpskog sveca nije istrulilo ni posle 82 godine!

Objavljeno: 14.05.2017 13:09Izvor: Telegraf.rs

Mošti su bile lagane i odmah su položene u privremeni metalni kovčeg, gde su pregledana stopala kao jedini vidljivi deo tela u tom trenutku




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Prvi srpski episkop u Americi je sahranjen pre više od osam decenija, ali i dalje čvrsto drži krst.

 

 

 

Foto: Wikipedia/javno vlasništvo

Pre desetak dana otkrivene su mošti episkopa Mardarija Uskokovića koje su se nalazile u crkvi manastira Svetog Save u Libertvilu (Ilinois), od decembra 1935. godine, kada je tu sahranjen, a otvaranjem groba utvrđeno je da su njegove mošti netruležne.

Prema svedočenju Nikolaja Kostura, predsedavajućeg Liturgijskog pododbora za proslavu Svetog Mardarija, mošti su iz groba izvađene 5. maja, a u tim momentima pojane u pashalne himne i tropar “Hristos voskerese” po srpskom i ruskom napevu, zbog duboke ljubavi i posvećenosti Mardarija ovim slovenskim tradicijama.

– Oci Serafim i Nikolaj izvadili su mošti iz groba. Bile su lagane i odmah su položene u privremeni metalni kovčeg, gde su pregledana stopala kao jedini vidljivi deo tela u tom trenutku. Kosti na stopalama su imala zlatno žutu boju. Onda je otac Nikolaj pristupio ispitivanju srednjeg dela tela, videvši u rukama Svetog Mardarija krst koji je i dalje držao čvrsto. Povukavši rukav sakosa, ukazale su se ruke Svetog Mardarija koje su bile u potpunosti očuvane. Jasno su bile vidljive koža, nokti i dlake, i u tom trenutku je postalo sasvim očigledno da se radi o netruležnim moštima, a ne samo o kostima – navodi se na sajtu SPC.

Foto: spc.rs

Foto: spc.rs

– Potom su mošti pomazane nardovim uljem po upustvima koje je došlo iz sveštenog manastira Hilandara. Posle pomazivanja boja kože se promenila u tamnobraon.

– Posle pranja i pomazivanja Svetiteljeve mošti su umotane u pamuk i lan, tako da ih je lakše pomerati i premeštati. Potom su svete mošti privremeno obučene u stihar do punog odevanja za svepravoslavnu proslavu u julu 2017. godine. Njegovo lice je prekriveno lanom, a telo je položeno u privremeni metalni kovčeg.

Foto: spc.rs

Foto: spc.rs