PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

OVO SU NAJBOLJI SRPSKI DUETI: Pesme domaćih izvođača koje će trajati večno!

Objavljeno: 28.03.2017 17:12Izvor: Kurir

Bivša Jugoslavija je kada je muzika u pitanju neprikosnovena i išla je uvek u korak s ostatkom sveta. Bilo je za svakoga po nešto, od folka, roka i popa, a mnoge od tih pesama su i dan danas veliki hitovi.
Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Vesna Zmijanac i Dino Merlin - "Jorgovani"

Vesna Zmijanac, Dino Merlin, gost, koncert, Arena,Vesna Zmijanac, Dino Merlin, gost, koncert, Arena,

Pesma "Jorgovani" je snimljena 1988. godine i odmah je postala veliki hit. Dino, koji je autor te pesme nije bio siguran kome da je ponudi. Na kraju je odlučio da to bude Vesna, što se ispostavilo kao dobra odluka. Pesma se i danas vrlo često izvodi i peva u kafanama. Za ovaj hit su snimljena čak tri video spota za promociju pesme.

Slađana Milošević i Dado Topić - "Princeza"

Dado Topić, Slađana Milošević, princeza, Foto: PrintscreenDado Topić, Slađana Milošević, princeza, Foto: Printscreen

Pesma je svetlost dana ugledala pre više od 30 godina u Skoplju, na izboru Jugoslovenske pesme za "Pesmu Eurovizije". Slađana i Dado nisu imali sreće i završili su na sedmom mestu. Bez obzira na to, "Princeza" je preko noći postala hit i evergrin.

Lepa Brena, Vlada Kalember, Alen Islamović i Danijel Popović - "Jugoslovenka"

Lepa Brena, Foto: PrintscreenLepa Brena, Foto: Printscreen

Kada se već moglo naslutiti da je raspad SFRJ blizu, Lepa Brena je 1989, došla na ideju da snimi duet sa trojicom pevača iz različitih republika. Odabrala je Alena, Vladu i Danijela i tako je nastao čuveni hit "Jugoslovenka". I pored toga što je u celom regionu bila najslušanija pesma, ona nije doprinela da se Juga ne raspadne.

Indira Radić i Alen Islamović - "Lopov"

Indira Radić i Alen Islamović, Foto: PrintscreenIndira Radić i Alen Islamović, Foto: Printscreen

Indirinom vrtoglavom uspehu prethodio je duet "Lopov" koji je snimila sa Alenom Islamovićem. Pesma je za kratko vreme postala megahit i najslušanija pesma te godine.

Tifa i Makadam - "Evo ima godina"

Tifa i Makadam, Foto: PrintscreenTifa i Makadam, Foto: Printscreen

 

Bivši član Bijelog dugmeta snimio je duet sa grupom Makadam koju su predstavili na fetivalu "Sunčane skale" 2000. godine. O ovom hitu dovoljno govori što je odneo pobedu na tom muzičkom takmičenju.

Ceca Ražnatović

Aca Lukas, Ceca Ražnatović foto Dragan KadićAca Lukas, Ceca Ražnatović foto Dragan Kadić

U svojoj 30 godina dugoj karijeri, folkerka je snimila nekoliko dueta, a svi su postali veliki hitovi. Prvi među njima bio je hit  "U snu ljubim medna usta" koji je otpevala sa Draganom Kojićem Kebom 1992. godine. Dve godine kasnije snimila je dva dueta, sa Mirom Škorić "Ne računaj na mene" i sa Željkom Šašićem "Ko na grani jabuka". Na svom albumu iz 1999. godine, ponovo je imala dva dueta, sa Acom Lukasom - "Crni sneg" i sa grupom Luna  - "Drugarice". Pesma "Vreme za ljubav ističe" koju je otpevala sa Oliverom Mandićem 2009. postala je pravi hit, a 2014. godine je ponovo ukrstila glas sa Lukasom i snimila hit "Ne zanosim se ja".

Vesna Zmijanac i Slavko Banjac - "Ja imam nekog a ti si sam"

Vesna Zmijanac i Slavko Banjac, Foto: PrintscreenVesna Zmijanac i Slavko Banjac, Foto: Printscreen

Ono što je sigurno je da je Zmijančeva uvek imala dobar osećaj za duete, pa je 1994. godine snimila hit sa Slavkom Banjcem koji važi za jednu od najskupljih pesama koje se naručuju u kafanama i danas.

Kemal Monteno i Oliver Dragojević - "Nije htjela"

Kemal, Foto: PrintscreenKemal, Foto: Printscreen

Muzička legenda Kemal Monteno je sa Oliverom Dragojevićem ovaj hit snimio davne 1980. godine, a pesmu je posvetio bivšoj supruzi svog prijatelja  koja ga je ostavila zbog drugog muškarca.

Aca Lukas i Ivana Selakov

Aca Lukas, Arena, Ivana Selakov, Dejan Petrović, doček, Nova godina,Aca Lukas, Arena, Ivana Selakov, Dejan Petrović, doček, Nova godina,

 

Folk legenda Aca Lukas snimio je dva hita sa koleginicom Ivanom Selakov, a obe pesme su postale popularne u celom regionu. Najpre su 2011. godine snimili pesmu "Daleko si" koja ima nekoliko desetina miliona pregleda na Jutjubu, a samo tri godine kasnije nastao je i megahit "Omaklo mi se".

SNIMILI DUET PROBLEM I REŠENJE Karleuša: Lukas mi je suđen!

Lepa Brena i Miroslav Ilić - "Jedan dan života"

 

Miroslav Ilić, Lepa Brena, foto Damir DervišagićMiroslav Ilić, Lepa Brena, foto Damir Dervišagić

Jedan od najlepših dueta u karijeri, Lepa Brena je snimila sa Miroslavom Ilićem. Pesma "Jedan dan života" i danas je slušana i često se izvodi na veseljima.