PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

VUČIĆ: Neće nam držati lekcije oni koji stavljaju Za dom spremni u Jasenovcu i kojima smetaju srpske čokoladice!

Objavljeno: 13.12.2016 21:44Izvor: medio.rs

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da Srbija nikoga ne mrzi i da neće sukob, ali je podvukao da nikome neće dozvoliti da Srbiju gazi i ponižava




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Premijer je istakao da Srbija neće primati lekcije od onih koji se plaše srpskih čokoladica i koji stavljaju "Za dom spremni" u Jasenovcu! On je naveo da Srbija ide u EU, ali da neće kriti svoje prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

Nećemo biti ni oni koje će bilo ko, bilo kada, na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da gazite, ni da zgazite, ni da ponižavate. To je tablica naših vrednosti, sa time smo ušli u pregovore, sa time ćemo izaći, nadam se kao član Evropske unije, a ako ne onda kao moderna država - istakao je premijer i dodao: 

Ponavljam, Srbiju nikada nećete moći da gazite, pregazite i ponižavate, jer vam to nećemo dozvoliti - rekao je Vučić na početku obraćanja.

Premijer je naveo da Srbija hoće mir, saradnju i gleda u budućnost, a da ne razume šta hoće Hrvatska. 

- Šta oni hoće, ja stvarno ne znam - rekao je Vučić i dodao da bi mi voleli kada bi izborni sistem u Hrvatskoj bio za manjine isti kao onaj u Srbiji koji im garantuje i prelaz praga za ulazak u parlament od 0,4 odsto i gde mogu da imaju i pet, šest, sedam ili i više poslanika i gde mogu da glasaju kao svi građani Srbije, a ne da se na izbornom mestu deklarišu kao nacionalna manjina.

Kako je rekao, problem je kada neko nema drugu politiku već im je jedina politika da budu protiv Srba i Srbije.

- Super, uživajte u tome - rekao je Vučić ali i dodao da Hrvatska nije zatvorena zemlja iz koje se ništa ne čuje, da je 21. vek i vreme modernih tehnologija i da informacije postoje.

Prema njegovim rečima, kompromis Srbija uopšte ne pravi sa Evropskom unijom, nego sama sa sobom. 

Nije Evropa za nas samo teritorija, ne vidimo u njoj samo fondove i novac, još manje zaštitnika. To je ono što mi hoćemo da budemo u Srbiji. Evropa je lekcija koju učimo sami za sebe - kaže Vučić. 

Srbija, prema rečima premijera, neće primati lekcije od onih koji dižu spomenike ustašama.

Lekcije onih koji se plaše srpskih čokoladica ne primamo - naglasio je Vučić.

Nisam napustio pregovore, nisam napustio proces, ali nisam prisustvovao međuvladinoj konferenciji, ali ne pristajem na unižavanje Srbije i našeg naroda - podvukao je Vučić.

On je naglasio da je jedan od razloga zbog kojeg je napustio Brisel, što nije bilo odgovora na pitanja zašto poglavlje 26 nije otvoreno.

On je naglasio da je jedan od razloga zbog kojeg je napustio Brisel, što nije bilo odgovora na pitanja zašto poglavlje 26 nije otvoreno.

Ulažemo u udžbenike i ulice, da se Hrvati bolje osećaju

Srbija je 2016. uložila oko 33 miliona dinara u knjige i časopise na hrvatskom jeziku, oko 19 miliona dinara za asfaltiranje ulica i to je sve učinila kako bi se Hrvati u Srbiji osećali mnogo bolje nego ranije - kazao je Vučić i precizirao:

- Za časopis za decu “Hrtko” uloženo je 2. 268.000 dinara, za časops za decu “Kužiš” 1.728.000 dinara, za opis knjige “Dnevnik jedne cure jednog dečaka” 250.000, što je, kako je rekao premijer, ukupno 32.920.000 dinara za 2016. godinu.

- To je više od onoga što su tražili - rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je istakao i da su predstavnici hrvatske nacionalne manjine tražili i asfaltiranje ulica i da je to učinjeno.

- Završene su ulice Nikole Tesle i 24. nova, za šta je ukupna vrednost bila 19,3 miliona što smo promptno završili. Sada radimo na kući Bana Jelačića - rekao je Vučić.

INFORMER.RS