PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

VUČIĆ NA KORAK OD KANDIDATURE Najbliži saradnici i koalicioni partneri pojačali pritisak

Objavljeno: 01.02.2017 21:24Izvor: Blic

Sve veći pritisci koalicionih partnera i stranačkih funkcionera vrsta su pripreme javnosti za obelodanjivanje predsedničke kandidature Aleksandra Vučića.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Iako ljudi u Vučićevom okruženju tvrde da on o predsedničkim izborima još ne razmišlja, pošto je prethodnih devet nedelja uglavnom van zemlje, pa nije imao vremena za unutrašnju politiku, pritisci na njega da se lično kandiduje sve su veći.

U poslednjih nekoliko dana, tim povodom oglasili su se koalicioni partneri naprednjaka u Vladi Ivica Dačić i Dragan Marković Palma. Lider socijalista je striktan da bi bilo čija kandidatura, osim Vučićeve, predstavljala rizik za vlast.

- Svi ostali kandidati, uključujući mene, izazvali bi ujedinjenje opozicije u drugom krugu. Zašto bismo rizikovali da država sklizne u političku nestabilnost - naveo je Dačić.

I Marković smatra da "ako hoćete da pobedite, onda morate da kandidujete najjačeg kandidata, a to je Aleksandar Vučić". Predsednik Jedinstvene Srbije juče za "Blic" nije želeo da odgovori na pitanje postoje li ikakve šanse da podrži Tomislava Nikolića.

Pre koalicionih partnera, i ministarka infrastrukture i visoka funkcionerka SNS Zorana Mihajlović je nekoliko puta izjavila da samo Vučić može da pobedi u prvom krugu, dok su slične izjave imali neki drugi stranački funkcioneri.

Na sednici Gradskog odbora SNS koja je održana prošle nedelje u Sava centru, ministar policije Nebojša Stefanović je u opuštenom tonu Vučiću dobacio da stranka očekuje da se on kandiduje.

Vučić se zasad ne izjašnjava. On i Nikolić su pre Nove godine obavestili javnost da će s imenom kandidata izaći zajedno na Sretenje.

Osim partnera iz koalicionog bloka i stranke, i međunarodna zajednica očekuje da Vučić bude kandidat, a to su mu na nekim neformalnim susretima poručivali visoki zvaničnici iz Brisela.

Đorđe Vuković iz Cesida kaže za "Blic" da su poslednji istupi Dačića i Markovića "ulazak u jednu ozbiljniju priču kada je reč o Vučićevoj eventualnoj kandidaturi".

- Danas, posle svih izjava koje čitamo u medijima mnogo je verovatnije da će se Vučić kandidovati nego što je bio slučaj pre mesec ili dva, kada je on sam rekao da ne razmišlja o tome. Kad Dačić i Marković kažu "ili Vučić ili neko od nas", onda to predstavlja vrstu medijske pripreme i može se očekivati da Vučić saopšti da će biti kandidat - navodi Vuković.

On ističe i da je mnogo negativnih tonova prema Nikoliću u javnosti, ali i da je njegova kandidatura rizik.

- I dalje smatram da je Nikolić ozbiljan kandidat, ali bi s Vučićem sve bilo daleko izvesnije - zaključuje Vuković.

Kako saopštiti Nikoliću?

Ukoliko predsednik Vlade Aleksandar Vučić odluči da se lično kandiduje za predsednika Srbije, jedan od najvećih problema svakako će biti kako svoju odluku da saopšti aktuelnom predsedniku Tomislavu Nikoliću. Jedna opcija je da se premijer i predsednik dogovore i da Nikolić stane iza Vučića, uz objašnjenje da je reč o zajedničkoj proceni. Naravno, to Nikoliću neće biti dovoljno, a kako će ga Vučić odobrovoljiti, to će verovatno ostati među njima dvojicom. Druga opcija je da Vučić izađe s kandidaturom na svoju ruku, ali posledice takve odluke, pre svega po SNS, a onda i za rezultat predsedničkih izbora, teško je predvideti. Ukoliko bi i Nikolić, nezavisno od Vučića, bio kandidat, moglo bi da dođe do ozbiljnih podela među naprednjacima, a vlast ove dvojice, ali i SNS bila bi ozbiljno ugrožena. Podsetimo, pre dve godine Nikolić je izjavio „da je zajedno s Vučićem došao na vlast i da će zajedno s vlasti otići“ i tako poslao jasnu poruku. Manje od dve nedelje je ostalo do Sretenja kada će nam, kako su najavili, aktuelni i bivši lider SNS saopštiti šta su zajedno odlučili.

Istraživanja u prilog Vučiću

Sva istraživanja rađena u prethodnih nekoliko meseci o popularnosti kandidata pokazuju da bi samo Aleksandar Vučić mogao da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora. Tomislav Nikolić bi mogao da računa na podršku u drugom krugu, ali analitičari kažu da ona nije izvesna, pošto je „u drugom krugu uvek sve moguće“.