PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

TOMISLAV NIKOLIĆ IDE U PENZIJU: Podnosim zahtev 31. maja

Objavljeno: 21.03.2017 11:17Izvor: Kurir

Nikolić će na dan isteka mandata predati papire za starosnu penziju jer je napunio 65 godina i ima 45 godina staža




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić je prelomio - 31. maja podnosi zahtev za penziju.

On je to otkrio ekskluzivno za Kurir. Dodao je i da to ne znači da će reći zbogom i politici. Nikolić tvrdi da još nije izvagao, niti se dogovarao da li će i koju funkciju dobiti posle mandata, ali jedno je sigurno - penzija mu ne gine.

- Ispunio sam sve uslove za penziju, jedino me još funkcija drži. Podneću zahtev već 31. maja, čim mi istekne mandat. Imam 65 godina i 45 godina staža - ceo život radim, izuzev perioda služenja vojnog roka - kaže nam Nikolić.

Na pitanje da li to znači da će se povući i iz političkog života, Nikolić kaže:

- To ne znači da ću ići u političku penziju, zasad samo starosna.

Nikolić nije hteo da otkriva sve svoje planove. Inače, odlazeći predsednik ne mora mnogo da brine za finansije - može da računa na mesečnu penziju od najmanje 104.000 dinara, što je 80 odsto od njegove trenutne plate od oko 130.000.

Inače, Nikolić će i nakon isteka  mandata moći da uživa u privilegijama. Naravno, ukoliko ne ugovori neku političku funkciju.

On ima pravo na kancelariju, savetnika i sekretara, obezbeđenje, auto, status „počasnog predsednika“, diplomatski pasoš...

Prema Zakonu o predsedniku, on šest meseci nakon završetka mandata prima punu predsedničku platu, a taj period može, na zahtev, da se produži i na godinu dana.

 

 

 

Ovako su prošli bivši predsednici

Boris Tadić (od 2004. do 2012), iako je tražio samo kancelariju, još je nije dobio. Odrekao se novčane naknade i ima obezbeđenje, ne na lični zahtev, već na osnovu bezbednosne procene.

Milan Milutinović (od 1997. do 2002) ranije je koristio kancelariju. Sada prima mesečno razliku između iznosa penzije i naknade 80 odsto predsedničke plate, a ona je pre nekoliko godina bila 22.000 dinara.

Zoran Lilić (od 1993. do 1997) ništa nije tražio, a jedina privilegija koju ima jeste plata koju prima, i to 80 odsto predsedničke plate.

Privilegija su se potpuno odrekli pokojni Dobrica Ćosić, kao i Vojislav Koštunica.