Srbin Aleksandar Vučić, moćni čovek na Balkanu u jeku krize - tako pariski "Mond" vidi srpskog premijera u tekstu u kojem daju njegov profil nakon jasne pobede na predsedničkim izborima.

"Mond" ističe da se Vučić nametnuo kao "moćni čovek Srbije" otkako je postao premijer, 2014, godine, "svakako više nego ijedan drugi čovek na vlasti" posle Slobodana Miloševića.

"Ovakav uticaj Aleksandra Vučića na njegovu zemlju trebalo bi da je učini zonom stabilnosti u regionu kojem stabilnost nedostaje", navodi pariski dnevnik, uz podsećanje da je Zapadni Balkan poslednjih meseci poprište teških političkih kriza i ponovnog rasplamsavanja etničkih tenzija.

Francuski dnevnik konstatuje da su ovlašćenja predsednika Srbije ograničena, ali ocenjuje, pozivajući se na mišljenje posmatrača, da će Vučić bez ikakve sumnje pronaći "dovoljno pomirljivog premijera".

I drugi svetski mediji bave se danas Srbijom i Vučićem nakon njegovog izbornog trijumfa, ističući njegovu poruku da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji, ali da će istovremeno održavati prijateljske odnose s Rusijom i Kinom.

I "Njujork tajms" navodi da će pod Vučićem kao predsednikom "Srbija verovatno nastaviti isti kurs unutrašnje i spoljne politike kao tokom vremena koje je on proveo na funkciji premijera", poput, nabraja list, uvođenja političkih i ekonomskih promena neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji, uz istovremenu težnju bliskijim odnosima sa Rusijom.

"Iako je time stvorio tenzije sa Briselom, gospodin Vučić je odbio da podrži sankcije protiv Rusije", podseća njujorški dnevnik.

List navodi da je Vučić "ojačao imidž neophodnog partnera međunarodnoj zajednici" tokom kampanje kroz sastanke sa svetskim liderima, nemačkom kancelarkom i predsednikom Rusije.

"Figaro" ukazuje da su se izbori za predsednika Srbije sveli na svojevrsni "referendum za ili protiv Vučića" i da je prilično veliki broj predsedničkih kandidata "rezultat nesposobnosti opozicije da na izbore izađe s jednim zajedničkim predstavnikom".

Bi-Bi-Si prenosi da je Vučić, prema preliminarnim rezultatima jučerašnjeg glasanja, osvojio jasnu pobedu na predsedničkim izborima, ističući da se zalaže za članstvo Srbije u EU, ali da ga protivnici optužuju da izbore koristi za jačanje svoje vlasti.

Britanski servis naglašava Vučićev zaključak da je narod glasao za njegovu politiku pridruživanja EU, bez okretanja leđa tradicionalnim saveznicima Rusiji i Kini.

Na istu Vučićevu konstataciju ukazuje i ruska agencija Tass, citirajući mišljenja većine posmatrača da će, kako navodi, novi premijer biti "tehnička figura", dok će zapravo Vučić imati punu kontrolu nad premijerom.

Američka agencija Blumberg ocenjuje da trijumf na jučerašnjim predsedničkim izborima Vučiću otvara put za jačanje vlasti i, u isto vreme, Rusiji daje šansu da produbi svoj uticaj na Balkanu.

Pobedom u prvom krugu predsedničkih izbora, Aleksandar Vučić potvrdio je "apsolutno liderstvo u srpskoj politici", piše danas ljubljanski "Dnevnik", a prenosi STA. 

"Pošto njegova Srpska napredna stranka i socijalisti Ivice Dačića imaju veliku većinu u parlamentu, Vučić će nesumnjivo imati ključnu reč u imenovanju svog naslednika na mestu premijera", ocenjuje "Dnevnik". 

Vučićev rad, navodi STA, olakšaće "nesložna opozicija" za koju slovenačka agencija konstatuje da ni na trenutak nije pomislila da u potencijalnom drugom krugu izbora za megdan s Vučićem predstavi zajedničkog kandidata. Francuski scenario u kojem su gubitnici iz prvog kruga uspešno zaustavili Žan-Mari Le Pena u drugom krugu za sada ostaje "naučna fantastika", pa će parafrazirani slogan "I posle Vučića - Vučić" i dalje izvesno vreme važiti, zaključuje ljubljanski "Dnevnik".

PINK.RS