PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

SREBRENICU JE NAPRAVIO IZDAJNIK SRPSKOG NARODA: Prvi intervju Radovana Karadžića nakon presude Tribunala

Objavljeno: 08.12.2016 10:29Izvor: Telegraf.rs

Karadžić je pristao da odgovori na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posledicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Radovan Karadžić je uz napornu i dugačku proceduru sa potpisivanjem nekoliko dokumenata i odobrenjem samog Suda i, u ovom slučaju, osuđenika – pristao da, posle nemačkog “Cajta”, u svom prvom intervjuu za srpske medije posle presude Tribunala, i pošto je osuđen na 40 godina zatvora, zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini, za “Nedeljnik” odgovori na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posledicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju.

– Rat sam doživeo sa velikom tugom, čak i pre nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine – rekao je Karadžić.

On je u razgovoru za “Nedeljnik” rekao da su po njegovom mišljenju glavni krivci za rat “izvan Bosne i Jugoslavije”.

– Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem – rekao je Karadžić.

Prvi predsednik Republike Srpske i haški osuđenik žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

Reprint: Nedeljnik

Reprint: Nedeljnik

– Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar deo svoje edukacije i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osećanja protiv Jugoslavije i Srba su preovladala i rezultirala još jednim krvoprolićem– rekao je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao:

 Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet – kazao je on.

Karadžić je u razgovoru za “Nedeljnik” govorio o predratnim dogovorima sa Alijom Izetbegovićem, odnosu prema Hrvatskoj, kako je Izetbegović predlagao ujedinjenje Srba i Srpske, o Miloradu Dodiku, sećanjima na susrete sa Aleksandrom Vučićem, zašto Sarajevo još uvek doživljava kao svoj grad, a šta bi radio danas da je na slobodi.

Nastavak intervjua pročitajte u najnovijem izdanju magazina “Nedeljnik”.

(Telegraf.rs)