PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

NAJVEĆA TAJNA BOMBARDOVANJA SLOBINE REZIDENCIJE 1999: Holanđani je čuvali, a razlog NEMA CENU!

Objavljeno: 18.04.2017 11:29Izvor: Kurir

BEOGRAD - Tokom NATO bombardovanja, gađanje rezidencije tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića u Užićkoj 15 na Dedinju odgađano je zbog krajnje bizarnog razloga.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Veto na bombardovanje velelepne vile stavljala je Holandija, i to zato jer su imali i informacije da se u objaktu nalazi Rembrantova slika. Rembrant je holandski slikar, koji je živeo u 17. veku, a mnoga  njegova dela su danas praktično neprocenjive vrednosti zbog svog značaja.

Kako tvrdi nekadašnji visoki funkcioner Jula Zoran Čičak, Holandija je veto držala držala do sve do 21. aprila 1999. Holanđani su svoje vojne saveznike uveravali da su u kući nalazi Rembantovo da se tamo nalazi jedno Rembrantovo platno.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

"Radi se o platnu koje je Ante Topić Mimara doneo iz Nemačke posle 1945. u restituciji umetničkih dela i dao Titu. Ali, radilo se o kopiji. Mislili da je reč o originalnom Rembrantu. Kasnije im je nemački general Klaus Nauman objasnio da se radi o kopiji", napisao je Čičak na Tviteru.

Inače, rezidencija u Užičkoj 15 je deo  kompleksa Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" osnovanog 1982. godine. Centar je obuhvatao objekte, predmete i arhivsku građu u krugu Užičke ulice, uključujući i porušunu rezidenciju (porušenu tokom bombardovanja 1999.) s bilijarnicom, lovačku kuću, Stari muzej, Muzej "25. maj" i Muzej "4. juli".

Kompleks je bo opremljen nameštajem istorijske vrednosti, stolicama čiji su nasloni bili presvučeni španskim goblenima, dok su na zidovima bila platna  Save Šumanovića, Đure Jakšića i ostalih slikara. 
Umetničku kolekciju upotpunjavali su brojni predmeti od slonovače, reprezentativni primerci kljova, srebrni escajg, kristalne čaše i staro oružje. Brave na vratima bile su pozlaćene i prilagođene anatomskom obliku Titove šake.

POGLEDAJTE KAO IZLGEDA UNUTRAŠNJOST VILE

Svi predmeti zatečeni u njoj postali su 1996. vlasništvo Muzeja istorije Jugoslavije. Kako svojevremeno pisalo Vreme, tu je bila smeštena kolekcija predmeta primenjene umetnosti od zlata, srebra, dragog kamenja, oko 4.000 predmeta od slonovače, arheološka zbirka s primercima iz najvećih svetskih kultura.