PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

MILAN LANE GUTOVIĆ: Valjda ćemo preživeti i ovaj Vučićev boljitak!

Objavljeno: 12.06.2017 11:47Izvor: Kurir

Što se tiče predsednikovanja Aleksandra Vučića, nemam proročke sposobnosti, ali pretpostavljam da nas, kao i do sada, čekaju plodni i lekoviti TV Dnevnici




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Kako predstaviti čoveka koji se onoliko dokazao u svom poslu, bije ga glas da je „težak“, ali da neće da odstupi ni za dlaku, bez zadrške kaže šta misli i ne ustručava se da kritikuje vlast i društvo? Prosto - Milan Lane Gutović. U intervjuu za Kurir Gutović skenira političku situaciju u Srbiji, kaže kako bi strancu opisao stanje u zemlji, ali i kojim se to uslovima vodila vladajuća koalicija kada je predsednicu Skupštine postavila na čelo Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije. Govorio je i o Sterijinom pozorju, kao i zašto misli da Miki Manojlović nije uspeo da se proda SNS.

Dobili smo novog predsednika, a okosnice njegovog programa su vojna sigurnost i ekonomski boljitak. Osećate li se sigurnije? Da li vam je novčanik deblji?
- Preživeli smo toliko ekonomskih boljitaka i vojnih sigurnosti da je normalno što smo malko otupeli na ta poboljšanja, ali preživeli smo bombardovanja, sankcije, epidemije, pa ćemo, valjda, preživeti i ovaj boljitak.

Kakvu budućnost predviđate Vučiću na mestu predsednika? Kakvu budućnost predviđate nama na čelu s njim?
- Nemam proročke sposobnosti i teško umem da odgovaram na ovakva pitanja, ali pretpostavljam da nas, kao i do sada, čekaju plodni i lekoviti TV Dnevnici.

Kako biste nekom strancu ukratko prepričali političku situaciju u Srbiji?
- Rekao bih mu da pročita novine da ja ne tupim zube. Onda bi mi on rekao da je šetao ulicama i da je video nešto sasvim suprotno od onoga što je pročitao u novinama. Onda bih mu ja preporučio da manje skita i da više čita.

FOTO: DADO ĐILAS

Po čemu ćete pamtiti petogodišnji mandat Tomislava Nikolića na čelu države?
- Po napadima i uspelim pokušajima da još više unize gospodina Nikolića, što bi moglo da se računa u podvig.

Da li vas je Tomislav Nikolić iznenadio odlukom da i pod stare dane, kad ide u penziju, želi još da radi, pa su mu napravili Nacionalni savet za saradnju s Kinom i Rusijom?
- Kada muško dete počne da se zabavlja kamionima i avionima, na selu tada kažu da se dete igra. A kada dete toliko stasa da počne da se zabavlja svojom muškom alatkom, kaže se da se dete „sigra“. Mi penzioneri smo matori, ali bismo se još „sigrali“, a nemamo čime. Srećom, tu se, eto, nađe neka zabava umesto „sigranja“.

Kako komentarišete odluku vladajuće garniture da Maja Gojković brine o nuklearnoj sigurnosti zemlje?
- Mislim da vladajuća garnitura verovatno smatra da bi ona to umela najbolje da radi jer se posledice bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom jasno vide na njoj.

Pojavila se priča da je lik Srećka Šojića zasnovan na Bogoljubu Kariću. Da li je to tačno?
- Ne znam da je tako, ali pitanje i nije za mene nego za pisca i gospodina Karića.

Koja je bila vaša reakcija kada ste čuli da se Bogoljub Karić vraća u zemlju, da je optužnica zastarela?
- Mi imamo samo zastarele optužnice i nikako da se dosetimo kako to sebi da objasnimo. Objasniću ja; sve optužnice su sveže. Zemlja nam zastareva.

FOTO: DADO ĐILAS

Jedva preživljavamo, a vlast malo-malo pa izmišlja neka nova tela i savete da udomi svoje kadrove, ruku nam ne vade iz džepa. Šta mislite, dokad ćemo to da trpimo? Kad će Srbi da podvuku crtu i kažu: „E sad je stvarno dosta“?
- Nikada. Naš mentalitet se tek u bednim uslovima, nepodnošljivim za druga društva, nalazi u prirodno poniženom stanju. Vladar koji to shvati traje dugo.

Da li gledate Skupštinu? Koga od njih volite da čujete, nad čijim rečima se zamislite? Ko vam je posebno antipatičan? Da li postoji poslanik zbog koga želite da razbijete televizor?
- Bio bih nepravedan prema drugima ako bih naveo nekog posebno antipatičnog. Televizor ne razbijam jer to ne leči. Da leči, i gospodin Legija i gospodin Zvezdan Jovanović ne bi bili u zatvoru, već bi imali samo razbijene televizore.

Kako biste opisali Ivicu Dačića? Preživeo je Miloševića u stranci, uzeo stranku, došao na vlast sa DS, prešao u tabor SNS, pliva ovolike godine.
- Čovek koji ima čim i s kim i „sigra“ se.

Da li je „vazduplohov“ (Zoran Babić) kadar da vodi „Koridore Srbije“?
- Ja sam shvatio da on „Koridore“ ne treba da vodi, nego da vadi.

Šta mislite, ko će biti novi premijer?
- Ne mislim! Znam! Neko pogrešan.