PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

I NA BALKANU I U EVROPI Dačić: Albanski političari su pretnja za mir!

Objavljeno: 10.05.2017 14:28Izvor: Alo!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da su albanski političari glavna pretnja za mir i stabilnost ne samo na Balkanu već i u Evropi i da bi EU trebalo to da shvati.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog šefa diplomatije Envera Hodžaja da priče o "Velikoj Albaniji nisu na agendi Kosova ni Albanaca uopšte" već predstavljaju "širenje straha iz Beograda" Dačić je za briselski portal Euraktiv (euractiv.com) rekao da je to "potpuno apsurdno".

"Koordinirane izjave (albanskog premijera) Edija Rame, (kosovskog predsednika) Hašima Tačija i (gradonačelnika Bujanovca) Jonuza Muslijua pokazuju da je Velika Albanija primarni cilj svih Albanaca", rekao je Dačić.

"Duboko žalim što Evropljani i međunarodna zajednica, posebno EU, budući da joj je Zapadni Balkan neposredni sused, ne reaguju na činjenicu da su albanski političari najveća pretnja miru i stabilnosti ne samo na Balkanu, već i u Evropi", naglasio je srpski ministar.

On je dodao da EU treba da zaštiti svoje osnivačke principe i dostignuća "ako i dalje važe i ako se i dalje poštuju".

Dačić je za Euraktiv rekao i da smo svedoci "još jednom pokušaju prevare kao 1998, kada su promoteri Kosova tvrdili da je Oslobodilačku vojsku Kosova uspostavila srpska tajna policija".

"Nažalost ceo svet i međunarodna zajednica su im tada poverovali i Srbija je bombardovana što nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom. Duboko se nadam da danas neće poverovati u laži kosovskih političara i uzeti ih zdravo za gotovo", upozorio je Dačić.

On je dodao da je Srbija u više prilika dokazala da je pouzdan partner međunarodnoj zajednici jer nikog nije provocirala već je, naprotiv, pružila je ruku saradnje na regionalnom nivou.

"Želim da verujem da će u Evropi i međunarodnoj zajednici prevagnuti dela nad lažima i obmanama", dodao je.