PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

DAČIĆ O IZBORIMA: Bolji sam kandidat od Tome Nikolića, ali se još nisam nudio Vučiću!

Objavljeno: 11.01.2017 17:54Izvor: medio.rs

Odnosi SPS i SNS nikad nisu bili bolji, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je rekao da bi bio bolji kandidat za predsednika od Tomislava Nikolića




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Na pitanje da li misli da nekad svojom oštrom retorikom šteti ugled države, Dačić je zatražio da mu se navede primer jedne takve izjave.

- Čime štetim? Što branim državu? Navedite mi jednu. Danskom diplomati? Pa kada oni priznaju Grenland i Farska ostrva onda smo i mi spremni da čujemo šta kaže danski diplomata. A dotle neka ćuti i neka gleda svoja posla. Jer nema pravo da nam deli lekcije. Šta vi mislite, kako se brani država? Pa Kameron je svaki put kad je išao u Brisel rekao da ide da brani London od Brisela. Tramp je bio veoma diplomata kad je bio u predizbornoj kampanji, jeste. Pa je l pobedio na izborima. O čemu vi pričate? Šta vi hoćete od naše politike - naglašava ministar i dodaje da je naša politika veoma balansirana i “svakome po zasluzi”.

Na pitanje da li to radi zbog moguće kampanje, Dačić negira rečima da nije ni kandidat za predsednika.

- Zašto bih to radio kad se nisam još ni kandidovao. Ja sam ministar spoljnih poslova Republike Srbije, nisam ja šef ekspoziture EU. U tome je razlika. Nisam ni honorarni saradnik ili profesionalno angažovan ruski špijun niti imam bilo kakve veze sa američkom administracijom, niko me ne zanima, zanima me samo Srbija. Ja ne znam kako vi drugačije mislite, ako mi sad treba da kažemo Makedoncima i Crnogorcima slobodno vi glasajte protiv nas nikakav problem nije, mislite da je to dobra politika, ja ne mislim - naglasio je on.

Dačić je objasnio i zašto je “zaćutao” na temu da li će biti kandidat na predsedničkim izborima, pošto je ranije najavljivao da će 2017. ući u trku.

- Zašto sam zaćutao, nisam zaćutao, prosto pristupam ovoj temi veoma odgovorno. Vladajuća koalicija mora odgovorno da pristupi ovoj temi jer je 21:21 za sve nas koji smo u vladajućoj koaliciji kandidat vladajuće koalicije, zajednički, dobije izbore. Nije sada više bitno ko je kandidat, ako postoji zajedništvo onda za budućnost te koalicije naravno su bitni rezultati predsedničkih izbora. Zato je naš stav da mi, mi ćemo učestvovati na izborima imati svog kandidata ali ako je Aleksandar Vučić zainteresovan da o tome razgovaramo mi smo spremni da razgovaramo o zajedničkom predsedničkom kandidatu koji će dobiti izbore - rekao je lider SPS.

On takođe kaže i da bi bio bolji kandidat od Tomislava Nikolića, ali i da se nije sam predložio Aleksandru Vučiću.

- Zašto bih se ja predlagao, ja govorim o tome koji su, pa nismo uopšte razgovarali o tome, samo govorim o rezultatima, ja sam predsednik stranke koja se još nije dogovorila o tome hoće li imati zajedničkog kandidata, u ovom trenutku ja mogu da razgovaram kad se Vučić vratii iz Indije, sešće, razgovaraće naši partijski organi. Mi smo zajedno, prema tome taj naš odnos Vučić-Dačić, SNS-SPS i naši koalicioni partneri garantuje pobedu Vučića u prvom krugu. Mislim da je to za političku stabilnost Srbije veoma znajačno - poručio je Dačić.

Ipak, mnogi kažu da će Dačić izgubiti stranački identitet ako ne bude stranka imala svog kandidata, a opet možda će on izgubiti mesto u vladi ako ne podrži kandidata SNS.

- Mi govorimo o zajendičkom kandidatu. Šta je zajednički kandidat. To je zajednički politički plan, to je zajedničko učešće u kampanji , to je zajedničko planiranje svega onoga što će se dešavati u naredne četiri godine. Kako u tome možete da izgubite neki identitet? Ako postoji državni interes i postoji dogovor između svih nas ne možete u tome izgubiti stranački identitet. Drugo je pitanje da mi sad dođemo i podržimo nekoga, mi bimo izgubili stranački identitet kada bismo podržali Vuka Jeremića ili Sašu Jankovića, kakve mi imamo veze sa njima - rekao je on.

Dačić dodaje i da je odnos SPS i SNS nikad bolji

- Najvažniji su odnosi Vučić-Dačić, Vučić+Dačić=pobeda u prvom krugu. Bio sam dovoljno jasan - zaključio je Dačić.

INFORMER.RS