PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

BRIGA O PORODICI Ministar najbolje zna šta su državne jasle

Objavljeno: 03.02.2017 20:17Izvor: Blic

Tijana Trninić, snaha ministra saobraćaja i veza u Vladi RS Neđe Trninića, pre nekoliko dana je zaposlena u Područnoj jedinici Geodetske uprave RS u Srebrenici, saznaje „EuroBlic“.




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Najsvežiji primer uhlebljavanja na državne jasle bliskog člana porodice jednog od visokih funkcionera RS, samo po sebi, možda i ne bi predstavljalo preteranu novost da se snaha ministra Trninića, kako saznajemo, ne nalazi u poodmaklom mesecu trudnoće. Odlično obavešteni izvori „EuroBlica“ takođe otkrivaju da je supruga mlađeg od dvojice sinova DNS-ovog ministra saobraćaja i veza sve do prelaska na novo radno mesto bila stalno zaposlena u Fabrici za pocinčavanje iz Potočara.

- Supruga aktuelnog odbornika DNS u SO Bratunac Borisa Trininića, koji je mlađi sin ministra saobraćaja i veza u Vladi RS Neđe Trninića, pre nekoliko dana primljena je u radni odnos u Područnoj jednici Geodetske uprave u Srebrenici. Ministrova snaha je pre toga godinama bila zaposlena kao pravnica u Fabrici za pocinčavanje, privatnoj firmi u kojoj je Neđo Trninić sve do prelaska na ministarsku poziciju bio dugogodišnji direktor. Očigledno je da je snahin ostanak u drugom stanju doveo do toga da je ministar odlučio da sinovljevu suprugu uhlebi u Geodetskoj upravi, državnom preduzeću – kažu naši izvori.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Sagovornici “EuroBlica” dodaju da se i stariji sin DNS-ovog ministra saobraćaja i veza RS, zahvaljujući očevoj poziciji i uticaju, prethodnih meseci takođe „kvalitetno snašao“.

- Trninićev stariji sin Bojan je posle završetka lokalnih izbora u oktobru prošle godine bio postavljen na funkciju v.d. šefa Odeljenja za opštu upravu opštine Bratunac, ali je nedugo nakon toga prešao na poziciju direktora u Fabrici za pocinčavanje, onoj istoj u kojoj je njegov otac ranije bio direktor. Ovi očigledni primeri nepotizma izazvali su ogromno ogorčenje kod običnih građana Bratunca, među kojima je najveći deo nezaposlenih i ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem – kažu naši sagovornici.

Služba za informisanje Ministarstva saobraćaja i veza RS je u današnjem saopštenju istakla kako informacija o imenovanju Bojana Trninića nije tačna.

- Sin ministra saobraćaja i veza zaposlen je na mestu direktora privatne firme od 2008. godine i nikada nije radio u javnom sektoru - navodi se u saopštenju.

S druge strane, na zvaničnom sajtu Opštine Bratunac stoji izveštaj sa konstitutivne sednice Skupštine opštine Bratunac, održane 28. novembra 2016. U delu teksta piše: “Odbornici u novom sazivu Skupštine opštine Bratunac imenovali su i vršioce dužnosti načelnika opštinskih odeljenja: Odeljenja za finansije Radmilu Nikolić (SDS), Odeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Petka Rankića, Odeljenja za opštu upravu Bojana Trninića (DNS), a Odeljenja za privredu i društvene delatnosti Ševka Karića (Savez SDA- SBB).”

Izveštaj sa konstitutivne sednice
Foto: opstinabratunac.com / screenshotIzveštaj sa konstitutivne sednice

Šef Područne jedinice Geodetske uprave u Srebrenici Radoslav Savinović juče nije želeo da komentariše naša saznanja da je snaha visokog funkcionera DNS i ministra u Vladi RS Neđe Trninića pre nekoliko dana zaposlena u toj ustanovi.

- Nisam ovlašten da dajem takve informacije i komentare – kratko je poručio Savinović.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić nije imao problem da nam potvrdi da je njegova snaha nedavno zaposlena u Geodetskoj upravi.

- Tačno je da je moja snaha tamo dobila posao, ali ne vidim u čemu je problem? Zar snahe ministara nemaju pravo na zaposlenje – pitao je Trninić, ne precizirajući da je reč o radu na određeno vreme, kako je dan kasnije saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i veza.

Na našu konstataciju da je već imala posao u Fabrici za pocinčavanje, ministar je poručio da njegova snaha „ima pravo na profesionalno napredovanje i usavršavanje“.

Rodbinske veze

Brojni primeri zapošljavanja u državne firme i institucije najbližih srodnika visokih funkcionera RS prethodnih meseci i godina punili su medijske naslovnice.

Među onima koji su prozivani zbog nepotizma tako se, između ostalog, nalazila premijerka RS Željka Cvijanović, ministar finansija Zoran Tegeltija, visoki funkcioneri SNSD Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Dušanka Majkić, Igor Radojičić i brojni drugi.