PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Ne uvodimo mi red u finansije zbog MMFa, nego da bi građani živeli bolje!

Objavljeno: 12.06.2016 13:04Izvor: medio.rs

Srbiju očekuje nastavak reformi javnih preduzeća i racionalizacija u javnom sektoru, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

U izjavi za TV Pink povodom dolaska Misije MMF, ona je rekla:

- Ja očekujem da ćemo mi kao i u prethodnim revizijama (sa MMF) razgovarati i napraviti dinamiku šta tačno radimo. Ne radimo to zbog MMF-a. Nama su potrebni standardi i da uvedemo red i u naše javne finansije i u naša preduzeća zbog nas, da bi se živelo bolje.

Ona je dodala da Srbija zahvaljujući ugledu koji ima, kao i ugledu predsednika vlade ima partnerski odnos sa MMF.

Mihajlović je gostujući na TV Pink istakla da se Vlada Srbije domaćinski ponašala u prethodnom periodu i da je upravo zbog rezultata u prethodne dve godine dobila pohvale, ne samo zvaničnika MMF već i svih međunarodnih finansijskih organizacija.

- Nisu to pohvale reda radi već na osnovu rezultata koje je Vlada Srbije napravila u prethodne dve godine, od fiskalne konsolidacije do povećanja prihoda, i od poreza i od PDV-a - rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da se krenulo i sa reformom javnog sektora i javnih preduzeća, međutim, neke stvari, kako je istakla, nisu išle brzinom kojom je trebalo.

Tanjug

Ona je navela i da postoje problemi u određenom delu državne uprave, te da nije urađena racionalizacija dinamikom koja je predviđena, ali da je to delom zbog toga što se paralelno išlo sa reformama.

- Evo recimo primer katastra. On mora da ide u reformisanje, nije pitanje samo što će jedan deo ljudi morati da se racionalizacuje nego je pitanje šta ćemo da uradimo da taj katastar bude efikasan, da niko više u Srbiji nema problem, tako da se sa njima dogovaramo o kompletnoj reformi i verujem da će sve to da bude uspešno - rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da veruje da će sve to biti uspešno i da će Srbija imati onaj procenat privrednog rasta kako su rekli MMF i Svetska banka. 

- Mi smo jedina zemlja u Evropi sa rastom. Pogledajte zemlje oko nas... - dodala je Mihajlović.

Govoreći o reformi Železnice, Mihajlović je ukazala da se više puta sa tim počinjalo, a da je tek sada posle 20 godina prvi put urađen popis imovine.

- Kad je reč o Železnici, ona je u prva tri meseca ove godine ostvarila rast prihoda za 27 odsto, a rast rashoda za sedam odsto - dodala je ona.

Tanjug

- I MMF je rekao za Železnicu da tu postoje određeni pomaci, i to ne mali - rekla je ministarka.

Mihajlović je odgovarajući na pitanje da li je moguće povećanje plata i penzija ponovila da će se to dogoditi ukoliko se nastavi sa reformama i domaćinskim poslovanjem.

Ona je podsetila da je u prethodnom periodu uređeno da nijedan investitor ne može da počne gradnju ukoliko nema bankarsku garanciju ili hipoteku.

- Doneli smo zakon o ozakonjenju...i onima koji voli da grade noću i subotom i nedeljom, taj zakon nikako ne odgovara. Zakon je donet da pomogne 1,5 miliona građana - rekla je Mihajlović.

Informer.rs