PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

POSKUPELE CIGARETE: Evo koliko će vas od danas koštati pušenje!

Objavljeno: 01.04.2015 09:12Izvor: Telegraf.rs

Kako je predviđeno zakonom, država će u narednim godinama sve više zarađivati od svake prodate kutije cigareta




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Od danas cigarete u Srbiji poskupljuju za 10 dinara po paklici. Vrste cigareta koje proizvodi JTI i uvozi “Imperijal” povećaće cenu tačno onoliko koliko je to predvideo i najveći proizvođač u Srbiji “Filip Moris“.

S druge strane, cigarete koje proizvodi BAT u fabrici u Vranju neće poskupeti.

– To je još na granici rentabilnosti industrije cigareta. Pet meseci cene su išle naniže, često i ispod granice isplativosti. Ogromnu štetu je duvanskoj industriji napravila kako kriza, tako i nelojalna konkurencija sa ilegalnog tržišta. Zvanične procene su da je godišnji pad potrošnje cigareta u Srbiji oko devet odsto. Nezvanično, pad je i veći. Zato je dosta ljudoi u duvanskoj industriji ostalo bez posla – objašnjava izvor “Blica” iz jedne domaće fabrike cigareta.

Kako je predviđeno zakonom, država će u narednim godinama sve više prihodovati od svake prodate kutije cigareta. Tako svake godine raste tzv. minimalna akciza samo jedan od dva nameta na duvanske proizvode.

Zanimljivo je to da bez obzira što je duvanska industrija imala slične probleme svuda u regionu odlučila da podigne cene samo u Srbiji. To je zbog toga što je naša zemlja najveće tržište u regionu.

I u Crnoj Gori će od danas poskupeti sve cigarete 10 centi po paklici. Tamo je poskupljenje posledica povećanja akcize na duvan.