PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Evo da li će GRČKO NE i PAD EVRA uništiti SRBIJU!

Objavljeno: 06.07.2015 13:40Izvor: Telegraf.rs

Prema rečima ekonomista, posledice grčkog "ne" snosiće samo Grci




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Današnji pad evra za 1.5 odsto, do najnižeg nivoa ove valute u poslednjih mesec dana ili 1.0967 dolara, uznemirio je čak i one koji su svesrdno podržali grčko “ne” međunarodnim kreditorima.

Cena evra pala je i u odnosu na japanski jen, s 136.50 jena, na 135.45, što su mnogi shvatili kao još jedan ekonomski alarm.

U trenutku kad je evro pao, prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojka Arsića, javni dug Srbije porastao je za oko 100 miliona evra.

On je napomenuo da to ne znači i trajno povećanje javnog duga za taj iznos, jer je pad vrednosti evra u odnosu na dolar od 1,5 odsto posledica trenutnih desavanja u Grčkoj.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

– Ako Grčka relativno brzo postigne dogovor sa poveriocima očekuje se jačanje evra, a to bi značilo da su i gubici Srbije po osnovu slabljenja evra samo privremeni – poručio je Arsić, čija su se predviđanja ubrzo delimično ostvarila, jer se evro vratio na pređašnji nivo.

To da je svetska ekonomija pod kontrolom, ili barem ništa manje nego prekjuče, ne govori samo gotovo momentalni oporavak evra (koji se vratio na 1.10 dolara) već i brojni ekonomisti, koji uveravaju da ishod grčkog referenduma neće izazvati prelivanje njihovog duga na Evropsku uniju.

Jedan od njih je i Aleksandar Stevanović koji, pre svega, smatra da je rešavanje problema kakvom su Grci pristupili – besmisleno.

– Obligacioni odnosi ne mogu da se rešavaju referendumom. Tom logikom, sad preostalih 18 zemalja Evrozone može da pokrene referendum i odustane od izmirivanja svojih dugovanja. Postoje dva moguća epiloga ove situacije: Grci će ili morati da sklope sporazum sa svojim kreditorima koji će biti vrlo sličan ovom kakav su imali do juče na svom stolu ili će biti žrtveni jarac – za nauk drugima – kaže Stevanović.
Grčka ideja uzimanja svog života u svoje ruke možda dobro zvuči, ali ne na papiru. Na njemu je računica jasna. Cena koju će platiti ako žele da istraju u presecanju svih veza sa svojim dojučerašnjim finansijerima, kako objašnjava Stevanović, biće sledeća:

– Njihov životni standard će se naglo stropoštati. Naći će se u istoj situaciji u kojoj smo bili i mi kad smo rešili da se konfrontiramo celom svetu. Tome mogu da zahvale svom neodgovornom režimu, s tim što je deo krivice svakako i na kreditorima: Kroz prva dva otpisa duga platili su i oni svoje nepromišljene odluke – podseća Stevanović.

Ono što ostatku Evrope “garantuje” mirovanje, odnosno, to da ga grčka odluka nije ugrozila je činjenica da većina grčkog duga otpada na evropske institucije, a ne banke, ali tu se ne završavaju utešni argumenti.

– Treba imati na umu da Evropi nije u  interesu da Grčka propadne, jer će tako propasti i njihove pare, već da se nađe neko rešenje. Uostalom, sve ovo nije od juče i ne sumnjam da su prethodni period iskoristili da smisle šta će raditi u svakoj mogućoj varijanti – ističe Stevanović.