PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Da li više verujemo bankama ili slami: Ovako Srbi čuvaju novac

Objavljeno: 02.09.2014 11:55Izvor: Kurir

Umesto investiranja, građani Srbije čak četiri milijarde evra drže u štekovima kod kuće ili u sigurnosnim kutijama u bankama




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

BEOGRAD - Čuvanje porodičnog nakita, umetničkih predmeta, hartija od vrednosti ili druge poverljive dokumentacije od krađe mnogima zadaje probleme, posebno u periodima godišnjih odmora, pa se sve više građana odlučuje da lično blago stavi pod ključ u bankarskom sefu. Iako međunarodna bankarska pravila zabranjuju držanje gotovog novca u vrednosnim kutijama, da se to ipak čini potvrđuju procene da građani kod kuće i u sefovima i dalje čuvaju između tri do četiri milijarde evra.

Dostupnost

Savetnik za ulaganja Mahmud Bušatlija objašnjava da se, uprkos riziku od krađe, prednost slamarice, a zatim i sefa ogleda u dostupnosti ličnog blaga.

- Građani su i dalje skloni tome da gotov novac čuvaju pre kod kuće nego da ga polože na tekući ili štedni račun u banci. Tako lako mogu da dođu do njega u svakom trenutku, i nisu ograničeni radnim vremenom banke ili iznosom koji mogu da podignu. Kad su u pitanju veći iznosi, a pogotovu ako je reč o novcu nelegalnog porekla, dešava se da on bude stavljen u sef banke - navodi Bušatlija i dodaje da, iako je nezakonito, to jeste moguće jer banka garantuje privatnost i bezbednost sadržaja sefa.

- To su ipak ekcesne situacije, koje, ako se otkriju, povlače za sobom zakonske sankcije. Otuda je najbolje novac čuvati na račun, a u sefovima držati nakit, hartije od vrednosti, poslovnu dokumentaciju i slične stvari - zaključuje Bušatlija.
Istovremeno, otvoreno je pitanje bezbednosti sadržaja stavljenog pod zakupljen sef, a budući da je reč o poverljivim sigurnosnim sistemima kao i ugovornom odnosu između klijenta i banke, ove finansijske institucije nerado govore o tom pitanju.

Nadzor

Ipak, saznajemo da se banke ugovorom najčešće obavezuje da obezbede dobro stanje sefa, nadzor, tajnost zakupa i nesmetano rukovanje sefom za vreme trajanja zakupa.
- Banka, međutim, ne utvrđuje vrednost stvari koje se unose u sef i ne vodi evidenciju o sadržaju sefa, ali odgovara za bezbednost sefa. Ukoliko dođe do nekih nepredviđenih situacija, tipa krađe, gašenja banke ili slično, spor se rešava pred sudom - kaže izvor našeg lista iz jedne od srpskih banaka.