PREUZMITE medio.rs ANDROID APLIKACIJU

Svakom cirkusu su potrebne zvezde: Najbolje maske srpskih političara za Noć veštica

Objavljeno: 31.10.2014 12:24Izvor: dnevno.rs

Ima onih koji će sigurno reći da je Noć veštica koju večeras dočekujemo ’katolički, zapadnjački praznik’ koji nema šta da traži u srpskoj tradiciji. Ipak, srpskim počitičarima ne treba Noć veštica da bi se maskirali. U slučaju da ste zaboravili, evo podsećanja – ovo su neke od njihovih najboljih maski




Prodajete nešto? Postavite svoj oglas besplatno na www.OK.rs

Svi mi ponekad volimo da nosimo maske. Maska za kolege na poslu, maska za porodicu, maska za provod u gradu... Onda ni ne čudi što i naši političari, pravi predstavnici naroda, vole da nose maske.

Podsetimo se nekih od najboljih „kreacija" srpskih političara.

90-ih su nacionalisti bili kul, pa je i predsednik Nikolić zaogrnuo gunj i okitio se četničkom titulom. U čin vojvode proizveo ga je prvi novovoekovni srpski vojvoda – dr Vojislav Šešelj LIČNO! Naravno, ko će kome ako neće kum svome!

Ipak, u godinama koje su usledile Nikolić je video da nacionalizam nije dugog veka, čak ni na našim prostorima. Zato je brzo promenio pesmu i od velike Srbije došao do Velike Evrope.

Njegova trenutka maska predsednika Srbije bila bi verovatno još uverljivija da nije interneta i snimaka koji još uvek mogu da nas podsete na to kakav je bio. Plus, istina i sama ponekad ispliva na videlo.

Mladi Nikolićev "padavan", da iskoristimo terminologiju iz Ratova zvezda, Aleksandar Vučić na putu je da prestigne svog učitelja. Nakon što je brzo izuzučio radikalsku istoriju i prolio suze za vojvodom, Vučić je brzo uplivao u nove, demokratskije vode.

Maska prvog potpredsednika Vlade dobro mu je stalaja, a naročito za vreme maskenbala Feketić kada je odneo prvu nagradu za Supermena godine, kao i specijalnu nagradu za pokušaj cenzure interneta. Ali, raja se bar dobro zabavila.

Ipak, Vučić se umorio od ove maske. Možda mu je i postala dosadna. Zato je rešio da mu je potrebna novija, lepša i bolja. I to nas dovodi do najnovijeg izdanja – maske predsednika Vlade.

Ima li ičeg lepšeg i prirodnijeg od veseljaka koji voli da dobro popije, pojede, a Boga mi i zapeva? Voljda je to tajna uspeha Ivice Dačića koji već godinama uživa na srpskoj političkoj estradi. Valjda su zbog toga mnogi zaboravili njegovu pre-demokratsku masku malog „Slobinog prilepka".

Ali dobro, znate kako narod kaže – Mladost ludost! Danas, Dačić se grčevito drži maske veseljaka i dežurnog klovna u društvu sa kojim biste sigurno voleli da se sretnete u kafani i malo proveselite. Ali, da li biste voleli da vam vodi državu?

U državi u kojoj su lažne diplome i još lažniji doktori nauka u modi naivno i skoro benigno deluje maska neznalice Dragana Markovića Palme kome možda zaista jesu svirali neki „kineski" Betoven i Šopen.

Ipak, i on bi ovih dana da se „prešaltuje" među demokrate proevropskog opredeljenja. Masku gradonačelnika Jagodine rešio je da zameni dobrom starom maskom patrona zaštitnika grada koji će se okitiit i olimpijskim plamenom.

Još jedna ptičica izletela iz radikalskog gnezda Vojislava Šešelja svakako je Maja Gojković.

Istina, nisu se baš lepo rastali, a Maja se malo oprobala i sa maskom gradonačelnice Novog Sada, ali ni tu se nije dugo zadržala. Mora da je od Dačića videla da veseljaci dobro prolaze pa se oprobala u ružičastim emisijama na nacionalnoj televiziji, ali da li zbog frizure ili oblačenja, maska joj jednostavno nije prijala.

Sada se sa maskom predsednice skupštine konačno dobro oseća. Ne verujete?! A ko je ono na paradi stajao odmah pored Putina?!

Možda maske naših političara i nisu toliko neprimerene. Ako je skupština već cirkus, onda su mu potrebne zvezde – krotitelji lavova, klovnovi i igračice na trapezu.

 

Pitanje je samo jedno – Ako stalno menjaju maske, kako znate koje im je pravo lice?